Egyre több a megtelt tábla a budapesti irodaházakon

2015 legnépszerűbb területei: Belváros és a Váci út

A Belváros és a Váci út volt 2015-ben az irodaterületet keresők fókuszában. A Belváros a nívós épületeivel, presztízs értékével és a sokszínű szolgáltatásaival nyeri meg a bérlőket. Nagyszerű a tömegközlekedése, számos bank, üzlet, kávézó áll a rendelkezésünkre itt a mindennapokban. Élvezhetjük a kis éttermek meghittségét, vagy az elegáns éttermek gourmet fogásait. Éjszaka pedig a bulinegyed várja a szórakozásra éhes tömeget.

A belvárosban 2 irodatípus közül választhatunk: a modern, új építésű és a műemlékvédelem alatt álló, felújított épületek, mint például az Eiffel Palace, Freedom Palace, és a Medimpex Palota. Az elmúlt években magas bérlői aktivitás volt tapasztalható Budapest központi üzleti negyedében, így komoly feladat elé állítjuk magunkat, ha a belvárosban szeretnénk 1000 m2, vagy annál nagyobb területű irodát bérelni. A szabad irodák gyorsan bérlőre találnak.

„Tökéletes példa erre a jelenségre cégünk portfóliójának 2 háza, a Medimpex Palota és az Atrinova irodaház. A műemlékvédelem alatt álló, Medimpex Palota összes üres területe 2015-ben kiadásra kerültek, míg a 45%-os kiadottsággal rendelkező, 1998-ban épült Atrinova irodaház év végére 100%-ra növelte kiadottságát.”- mondja Tilki Róbert a Robertson Hungary ingatlan tanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

A Váci úton is hasonló struktúrával találkozhatunk. Itt is a modern, újépítésű és az első generációs irodaházak közül választhatunk. 2007 óta kevés új irodaházat adtak át, bár ezek főleg a Váci úton épültek, de így is egyre jobban fogynak itt is a lehetőségek. A nagyobb összefüggő irodaterületet kereső bérlők itt még sikerrel járhatnak, de nehéz dolguk lesz. Az új építésű területek gyorsan megtalálják bérlőiket a Váci úton, éppen ezért a korábban épült házaknál is megfigyelhető a megújulás. A Blue Cube és a River Estates irodaházakat is felújították, így továbbra is versenyképesek és megnyerőek új bérlőik számára. A River Estates irodaház 2015 második felében a recepció és a teljes gépészet felújítása után homlokzatát is renoválta. A ház szabad területeire az utolsó negyedévben 2 nagy új bérlő érkezett, így az épület elérte a 97%-os töltöttséget.

A bérlők folyamatosan kötik le a szabad területeket és terjeszkednek. Az A kategóriás épületek mellett a B kategóriás házakban is egyre kevesebb a szabad terület. Nem csak a kevés terület és a magas bérleti árak jelentenek kihívást, hanem a terjeszkedési lehetőségek minimális száma is. A meglévő szerződéseket várhatóan meghosszabbítják, ami pedig visszakerül a piacra, az rövid időn belül új bérlőre talál. Mivel a bérleti szerződéseket minimum 3-5 évre kötik, ezért érdemes még időben elkezdeni a keresést.

„A korábbi bérlői piac átfordult bérbeadói piaccá. A bérlők lassan egymással versengve próbálnak területeteket lekötni. Az utóbbi időben egy eddig soha nem tapasztalt trend indult el az irodapiacon. A bérbeadók a szerződések meghosszabbításakor emelnek a bérleti díjakon, vagy több esetben nem hosszabbítják meg azokat, mert magasabb díjon tudnak más bérlővel megállapodni. Az emelkedő bérleti díjak tudatában azt javasoljuk a bérlőknek, hogy 2-3 évre előre gondolkozzanak, és már most kezdjenek el lehetőségek után nézni.”- tanácsolja Tilki Róbert.

Atrinova