Külföldi valutás beszerzési tárgyalások előtt jó tudni!

Az MNB jelentősen enyhítette monetáris politikáját. Milyen hatással lesz ez a forintra?

Az MNB rendszeresen megerősíti kijelentését, miszerint a forint árfolyamára vonatkozóan nem határozott meg konkrét célt. Ennek ellenére, az elmúlt 9 hónap alatt a forint euróval szembeni kereskedésén észrevehető, hogy amikor az árfolyam 310 HUF/EUR szint alá csökkent, az MNB mindig új kijelentéssel állt elő a monetáris politika további enyhítésével kapcsolatban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) utolsó tárgyalásán (2016.03.22.) radikális változtatásaival igencsak meglepetést okozott a pénzügyi piacoknak. Az összes kamatát lényeges mértékben csökkentette, valamint a fő hitelezési ráta is 1,35%-ról 1,20%-ra süllyedt. A gyorsan feltörekvő piacokon (emerging markets) az MNB az első, amely bevezette a negatív betéti kamatot. Közel három hete a kereskedelmi bankok éjszakára (O/N) elhelyezhetik az MNB-nél a többlet likviditásukat, de csak -0,05% negatív betéti kamattal. Továbbá a lombard kamat, amely a fedezett hitelek (O/N) felhasználására szolgál az MNB-től, szintén csökkent, mégpedig 2,1%-ról 1,45%-ra.

„Az MNB az intézkedést azzal magyarázta, hogy a monetáris politika lazítása elkerülhetetlen volt a 3%-os inflációs cél eléréséhez. Az MNB nyilatkozataiból valószínű, hogy a kamatokat még tovább fogja csökkenteni az elkövetkezendő hónapokban. Ezt a folyamatot megfékezheti a forint gyengülése vagy az infláció felgyorsulása” – vélekedik František Kovács, az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője.

Nyilvánvaló, hogy az MNB számára az erősebb hazai fizetőeszköz nem okoz örömet, mivel a forintárfolyam az egyik lehetősége, amellyel potenciálisan befolyásolni tudja az infláció dinamikáját. A 3%-os inflációs cél elérése jelenleg a legnagyobb kihívás a központi bank számára, amelyben a forint gyengébb értékei hasznosak lehetnének. Az MNB vágya arra vonatkozóan, hogy a forint hosszú távon gyenge marad, valószínűleg nem következik be, mivel a jelenlegi nullás, vagy negatív kamatok mellett a befektetők esélye nagyon csekély, hogy vonzó lehetőséget találjanak. Épp ezért jelenleg a jövedelmezőbb valutákat keresik, amilyen mostanában a forint is. Az elkövetkező hónapokban feltételezhetően nagy lesz a forintra ható pénzügyi piacok volatilitásának nyomása, de hosszútávon a befektetői kereslet a hazai fizetőeszköz erősödését fogja okozni, így az árfolyam a 300 HUF/EUR irányba fog haladni. A további mennyiségi lazítás bizonyára nem lesz elegendő, hogy ezt a trendet megakadályozza.

Az AKCENTA CZ-ről:

Az AKCENTA CZ Közép-Európa legnagyobb átutalási intézménye, amely 19 éves tapasztalatának köszönhetően 25 000 elégedett vállalatnak nyújtja nemzetközi piacokon átívelő pénzügyi szolgáltatásait. A cseh és a magyar piacokon kívül, jelen van Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is. A vállalat elsősorban a devizaváltásra, a külföldi átutalásokra és az árfolyamkockázatok biztosítására specializálódott. Ajánlataikban minden sztenderd pénznem és több mint 120 egzotikus deviza is megtalálható, éves szinten több mint 150 ezer pénzügyi tranzakciót bonyolítanak. Az AKCENTA CZ a Cseh Nemzeti Bank által bejegyzett és felügyelt pénzügyi intézet, amelynek ellenőrzését a helyi Nemzeti Bankok végzik. Az AKCENTA CZ hazai tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank felügyeli.

http://www.akcentacz.hu/

Hirdetés