Növekedést ért el a magyar lízingpiac 2016 első felében: a finanszírozott összeg 4 százalékkal 235 milliárd forintra emelkedett – közölte a Magyar Lízingszövetség.

Az első félévben a jegybanki hitelprogramhoz volt köthető a teljes finanszírozott összeg 24 százaléka. Kedvező folyamat, hogy az első félévben a termelőeszköz- és géplízing 7-7 százalékos növekedést ért el, ami egy stabilabb lízingpiacot eredményezett, és a lízing konstrukciók kiemelt szerepet kaptak a KKV-k finanszírozásban. A Magyar Lízingszövetség további növekedést vár a következő időszakban, 2016-ben a finanszírozott összeg így megközelítheti az 500 milliárd forintot.

Jól szerepelt a magyarországi lízingpiac: a finanszírozott összeg az első félévben 235 milliárd forintot tett ki, ez pedig 4 százalékos bővülésnek felel meg az előző év azonos időszakához képest. Egyben azt is jelenti, hogy a második negyedév során a lízingtársaságok napi átlagban 1,3 milliárd forint összegű finanszírozásra kötöttek szerződést az év első felében – közölte a Magyar Lízingszövetség.

Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke az első féléves adatokat értékelve azt mondta: a finanszírozott összeg növekedése azt mutatja, hogy a magyar lízingpiac emelkedő pályán maradt és stabil teljesítmény nyújtott. Az elnök kiemelte, hogy a legfontosabb szegmensekben növekedést értek el a lízingvállalatok. Az autó- és flottafinanszírozásban 1 százalékkal 104 milliárd forintra, a termelőeszközöknél 7 százalékkal 131 milliárd forintra, a gépek esetében pedig szintén 7 százalékkal 63 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg.

“Bár az járműlízingnél az 1 százalékos növekedés szerény mértékű, de jelzi, hogy a piac magára talált. A másik két fontos szegmensben jelentősnek mondható ugyanakkor a növekedés, és ezáltal egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá vált a korábban elsősorban a járműfinanszírozásra koncentráló lízingpiac. Ez azt is jelenti, hogy a termelő szektor finanszírozásában a lízingcégek egyértelműen fontos alternatívaként szerepelnek.” – mondta Nyikos Katalin. A szakember úgy véli, a következő időszakban folytatódhat az a trend, amelynek eredményeként több pillérre, a járműfinanszírozás mellett a jövőben a termelőeszközök és a gépek finanszírozására még jobban támaszkodhat majd a magyar lízingpiac.

Agrárfinanszírozás és támogatott programok

Az idei első félévben a jegybanki hitelprogram továbbra is jelentős motorját adta a lízingpiacnak: a 235 milliárdos finanszírozott összegnek a 24 százaléka – 55 milliárd forint – kötődött a programhoz. Az exportcélú lízingfinanszírozást elősegítő Exim-program keretében pedig közel 7 milliárd forint értékben nyújtottak forrást a lízingtársaságok, ami a teljes piac 3 százalékát jelentette.

Nyikos Katalin kiemelte, hogy az agrárlízingpiacon a finanszírozott összeg meghaladta a 30 milliárd forintot, ami a teljes piacot nézve 13 százalékos részesedést jelent. Nyikos Katalin elmondta, hogy a termelőeszköz finanszírozásban kiemelt az agrár ágazat, ahol az egyszerű és gyors eszköz alapú finanszírozás nagyon kedvelt.

A Magyar Lízingszövetség szakértői arra számítanak, hogy a gazdasági növekedési kilátásokkal összhangban a következő időszakban folytatódhat a növekedés a piacon, és a lízingpiac bővüléséhez a járműfinanszírozás mellett a termelőeszközök és a gépek finanszírozása is számottevően hozzájárul. Előrejelzésük szerint az idei év egészében a finanszírozott összeg megközelítheti az 500 milliárd forintot.

- H I R D E T É S -