Londoni pénzügyi elemzők szerint meglehetősen stabil, de a vártnál kissé lassabb világgazdasági növekedésre utalnak a legújabb globális aktivitási mérőszámok.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó és szolgáltatási szektorainak aktivitási adataiból képzett saját, összesített beszerzésimenedzser-indexét (BMI), amelyet kivetít a világgazdaság egészére. Augusztusról szóló, kedd este ismertetett kimutatásában a ház közölte, hogy az általa kiszámított összágazati kibocsátási mutató a múlt hónapban 0,1 ponttal 51,6-ra emelkedett.

A JP Morgan szakértői szerint az általuk kimutatott múlt havi kompozit BMI-mutató éves szintre vetítve 2,3 százalékos pillanatnyi globális GDP-növekedésnek felel meg, jóllehet a ház előrejelzésében 2,7 százalékos éves világgazdasági bővülés szerepel a jelenlegi negyedévre. A cég elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a BMI-adatok és a tényleges GDP-növekedés standard 0,9 százalékpontos korrelációs hibahatára alapján ez az eltérés csekély.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának erősödését jelzik, az 50 alatti értékek visszaesésre utalnak.

A szolgáltató szektorra érdemes odafigyelni

A JP Morgan elemzői szerint a kompozit indexen belül a globális szolgáltatási szektor a visszahúzó tényező. Ennek az ágazatnak a külön mért augusztusi BMI-jelzőszáma 51,5 volt, 0,1 ponttal alacsonyabb az év eddigi szakaszának átlagánál. Ráadásul a szolgáltatási összetevőnek sokkal nagyobb a súlya az összágazati globális BMI-indexen belül, mint a gyáripar aktivitási mutatójának – hangsúlyozzák a ház szakértői.

A héten a legnagyobb piaci várakozás a brit szolgáltatási szektor augusztusi aktivitási mérőszámának ismertetését előzte meg, tekintettel arra, hogy ez az ágazat a brit gazdaság összteljesítményében is alapvető fontosságú, és júliusban, a brit EU-tagságról rendezett népszavazás utáni sokk hatására ez a jelzőszám 4,9 ponttal – példátlan mértékben – 47,4-re, 89 havi mélypontra zuhant.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint azonban a brit szolgáltatási ágazat BMI-mutatója a múlt hónapban – a júliusi zuhanásnál is erőteljesebb visszalendüléssel – 52,9-re emelkedett.

Sikerült elkerülni a Brexit miatti azonnali recessziót

Az IHS Markit-CIPS felmérés a múlt héten a brit gyáriparban is hasonló ütemű élénkülést jelzett augusztusra a júliusi zuhanás után. A brit feldolgozószektor BMI-mutatója a múlt hónapban 53,3-ra emelkedett, miután júliusban 48,3-ra zuhant.

Chris Williamson, az IHS Markit üzleti ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a friss adatokhoz fűzött kommentárjában hangsúlyozta: a feldolgozóipar és a szolgáltatások aktivitási jelzőszámai arra vallanak, hogy sikerült elkerülni az azonnali recessziót a brit gazdaságban.

- H I R D E T É S -