A kormány letörte a kórházi beszállítók árait

Az elmúlt hat év kormányzati intézkedéseinek eredményeként sikerült letörni a kórházi beszállítói árak növekedését, ami az egészségügyi intézmények számára stabilabb gazdálkodást és biztonságosabb feltételeket nyújt – mondta Rétvári Bence az MTI-nek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára rámutatott: míg 2002 és 2010 között átlagosan évente 6,1 százalékkal nőttek az egészségügyi beszerzési árak, addig 2010 óta átlagosan mindössze évi 1,2 százalékkal, mely az infláció mértékét sem érte el.

Megjegyezte: az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai egyértelműsítik, hogy 2014-ben és 2015-ben az árak egyértelmű csökkenést mutattak, amire 1987 óta nemigen volt példa.

Hozzátette: a számokból látszik, hogy az állami fenntartásba vétel, illetve a centralizáció meghozta eredményét a beszállítói árak letörése terén. Az állami szerepvállalás és fenntartás eredménye, hogy a beszállítók üzleti érdekeinél erősebben sikerült a közérdeket érvényesíteni. Ennek köszönhetően a beszállítók profitjával szemben a betegek érdeke érvényesülhetett jobban – rögzítette.

Kitért arra is, hogy 2011-től a betegek gyógyszerköltéseit csökkentette a vaklicites rendszer bevezetése, amely a kormány legfontosabb újítása a gyógyszerkasszában. Ennek eredménye, hogy a vaklicit bevezetését követő években összességében 11,7 milliárd forinttal csökkentek a gyógyszerárak, pénzt spórolva ezzel nemcsak a költségvetésnek, hanem a betegeknek is. További látványos eredmény, hogy az utóbbi két évben 760 gyógyszer ára csökkent – mutatott rá a parlamenti államtitkár.

Szemben azzal, hogy míg 2002 és 2010 között 1700 milliárd forintról 1500 milliárd forint alá csökkentették az Egészségbiztosítási Alap összegét, addig ez a szám 2017-re eléri, sőt meghaladja a 2000 milliárd forintot, mely nagymértékben javítja a betegbiztonságot – tette hozzá Rétvári Bence.