Több mint 170 ellenőrzést indított a Közbeszerzési Hatóság a közbeszerzési eljárások szerződéseivel összefüggésben; a feltárt jogsértések mintegy 50 százaléka az alvállalkozók bevonásával függ össze, a büntető feljelentések zöme pedig nagyléptékű építés-beruházások teljesítéséhez köthető.

A Közbeszerzési Hatóság szerdai tájékoztatása szerint eddig 12 büntető feljelentést tettek, 51 jogorvoslati eljárást kezdeményeztek, 5 törvényességi felügyeleti eljárást indítottak a cégbíróságon, számos bejelentés tettek a Gazdasági Versenyhivatalnál, valamint a Nemzeti Nyomozó Irodánál, és 2 polgári peres eljárást indított a szerződés semmisségének kimondására.

A hatóság közleményében felidézte: a tavaly elfogadott új közbeszerzési törvényben kapott felhatalmazás alapján kezdték meg szerződések ellenőrzését. Az éves ellenőrzési terv, a közérdekű bejelentések és hivatalbóli kezdeményezések, valamint a már megkötött szerződések módosításainak megfigyelése alapján folyó vizsgálatok célja a törvény előírásainak maradéktalan betartatása és szükség esetén a szabálytalanságok szankcionálása a közpénzek átlátható és felelősségteljes felhasználása érdekében – írták.

Az első háromnegyed év tapasztalatai alapján a közbeszerzési jogsértések nagy hányada, mintegy 50 százaléka az alvállalkozók bevonásával függ össze. A szerződést elnyerő fővállalkozók a teljesítésbe nem jogszerűen, az ajánlataikban szereplőkhöz képest jóval magasabb mértékben vontak be alvállalkozókat, vagy az ajánlataikban nem megjelölt cégekkel dolgoztattak, és elmulasztották a kizáró okok fenn nem állásáról szóló nyilatkozat benyújtását.

A törvénysértések másik jellemző csoportja a mulasztásos jogsértés, amikor vagy az ajánlatkérő, vagy az ajánlattevő nem tett eleget időben valamely kötelezettségének, de előfordult hamis adatszolgáltatás, valamint a közbeszerzések mellőzése is – ez utóbbi a feltárt jogsértések egytizedét teszi ki.
A 12 büntető feljelentés zöme nagyléptékű építés-beruházások teljesítéséhez kapcsolódik, de érintettek az egészségügyi eszközbeszerzések is. Csalás, költségvetési csalás, a számviteli fegyelem megsértése, valamint gazdasági adatszolgáltatás elmulasztása bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést a hatóság elnöke, de előfordult hamis magánokirat felhasználása is.

A feltárt kartellgyanúk esetében a Közbeszerzési Hatóság bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál, jelezve a szolgáltatók piacfelosztását, a közbeszerzési eljárásokon más szereplők javára történő szándékos visszalépéseket, illetve az ajánlati árakra vonatkozó megállapodásokat. Ezekhez az ügyekhez kapcsolódóan a hatóság elnöke több esetben jelentős vagyoni értékre elkövetett csalás gyanúja miatt büntető feljelentést tett.

A hatóság egy esetben komplex adóvizsgálatot is kezdeményezett, továbbá bejelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál panamai hátterű, a teljesítésben részt vevő cégek miatt, valamint kétszer a már megkötött és teljesített szerződések semmissége iránt indított polgári peres eljárást, mindegyiket építés-beruházási projektek kapcsán.

A hatóság az ellenőrzések mellett kiemelt figyelmet fordít a jogkövető magatartások és a jó gyakorlatok terjesztésére is, ezért indította el 2016 januárjában az ingyenes Közbeszerzési Akadémia rendezvénysorozatot, amelyet a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályával közösen szervez. A rendezvényen az év végéig várhatóan közel másfél ezer szakember vesz részt – tették hozzá.