Érkeznek a beszerzési menedzserek véleménye alapján készült konjunktúramutatók aktuális számai. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Tovább nőtt októberben a német feldolgozóipar teljesítménye

Októberben 2014 eleje óta a legerőteljesebb mértékben növekedett a német feldolgozóipar teljesítménye a Markit Economics gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) tanúsága szerint.

Októberben 55,0 pontra, 33 havi csúcsra emelkedett a feldolgozóipari BMI értéke a szeptemberi 54,3 pontról Németországban.

A Markit felmérése a kereslet növekedését mutatta ki mind bel-, mind pedig külföldön a német feldolgozóipari termékek iránt, de a legnagyobb mértékben az Egyesült Államokban és az ázsiai piacokon. Növekedett az új megrendelések állománya is. Különösen nagy növekedésről számoltak be a tőkejavakat és alapanyagokat gyártó vállalatok. A kereslet növekedése ugyanakkor leapasztotta a késztermékek raktárkészletét.

Az új foglalkoztatottak felvétele iránti igény a hetedik egymást követő hónapban növekedett októberben. A felmérésbe bevont vállalatok húsz százaléka növelte alkalmazottai számát. Új munkahelyek öt éve a legnagyobb számban létesültek.

Négyéves csúcson az orosz feldolgozóipari termelés

Négy éve legmagasabb szintre emelkedett az októberi orosz feldolgozóipari aktivitás a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet kedden közölt beszerzésimenedzser-indexe alapján.

Az októberi feldolgozóipari BMI 52,4 pontra ugrott a szeptemberi 51,1 pontról.

Az orosz feldolgozóipari BMI már a hatodik egymást követő hónapban jelzett bővülést októberben. Oroszországban a feldolgozóipar adja a hazai össztermék (GDP) mintegy 16 százalékát.

Javult az októberi amerikai feldolgozóipari BMI az ISM szerint

A vártnál is jobban nőtt, az ipari teljesítmény további javulását jelzi az amerikai Institute for Supply Management (ISM) októberre vonatkozó feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe.

A kedden ismertetett adat szerint októberben 51,9 pontra nőtt az index a szeptemberi 51,5 pontról. Az elemzők kevésbé növekvő mutatót, 51,7 pontot vártak.

A idén eddig csak kétszer, februárban és augusztusban volt a mutató 50 pont alatt.

A foglalkoztatási alindex 52,9 pontra emelkedett a szeptemberi 49,7 pontról. Az új megrendelések alindex 55,1 pontról 52,1 pontra csökkent.

Egy másik gazdaságkutató, a Markit Economics szintén kedden tette közzé októberi amerikai beszerzésimenedzser-indexét, ami szerény növekedést jelzett, a szeptemberi 53,2 pontról 53,4 pontra.

Nőtt az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye októberben

Az amerikai szolgáltatóipari teljesítmény növekedésének gyorsuló ütemét jelzi a Markit Economics gazdaságkutató intézet októberi beszerzésimenedzser-indexe.

A Markit Economics felmérése szerint októberben 54,8 pontra, tavaly november óta legmagasabb szintre emelkedett a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a szeptemberi 52,3 pontról.

Szakértők a szeptemberivel megegyező, 52,3 pontra számítottak októberre.

A harmadik negyedév 51,5 pontos BMI-átlaga kissé elmarad a második negyedévi 51,2 ponttól, az októberi adat alapján arra lehet számítani, hogy a folyó utolsó negyedévi BMI-átlag meghaladja majd a második negyedévit.

Az amerikai szolgáltatóipari BMI átlagosan 55,04 pont volt 2013-tól 2016-ig. Csúcsa 2014 júniusában volt 61 ponttal, mélyponton pedig 2013 októberében állt, 49,30 ponttal.

Továbbra is erőteljes a brit feldolgozószektor teljesítménye

A múlt hónapban is erőteljes volt a brit feldolgozószektor aktivitása a kedden ismertetett új mérőszámok tanúsága szerint. A fő tényezők közé tartozik a gyenge font nyújtotta külső versenyképességi előny.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit gyáripar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) októberben 54,3 volt a szeptemberben mért 55,5 után.
Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának erősödését jelzik, vagyis a brit feldolgozó ágazat e teljesítménymérője a kisebb visszaesés ellenére változatlanul robusztus ipari aktivitásra utal.

Az IHS Markit londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy a szektor hosszú távra visszaszámolt BMI-átlaga 51,5.
Júliusban, a brit EU-tagságról rendezett népszavazás utáni sokk hatására ez a jelzőszám 48,3-re zuhant. A június 23-án tartott referendumon a választók többsége arra szavazott, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

A feldolgozóipari és a szolgáltatási szektor júliusi aktivitását együttesen mérő összágazati beszerzésimenedzser-index is mélyen 50 alá, 47,7-re zuhant a júniusi 52,4-ről. Ez 87 havi mélypont volt: a brit feldolgozóipari és szolgáltatási szektor kompozit BMI-indexe 2009 áprilisa, a globális pénzügyi válság legintenzívebb szakasza óta nem volt olyan alacsony, mint az EU-referendum utáni hónapban.

Az októberi feldolgozóipari BMI-index keddi ismertetetéséhez fűzött kommentárjában Rob Dobson, az IHS Markit vezető közgazdásza ugyanakkor kiemelte, hogy a brit gyáripar a múlt hónapban erőteljes aktivitást mutatott, a kibocsátási teljesítmény és az új megrendelések állományának növekedése a részindexek alapján meghaladta a várakozásokat, és egy éve nem mért ütemben gyarapodott az új munkahelyek száma a brit gazdaságban.

Dobson szerint a mostani BMI-felmérés legkirívóbb eleme a gyenge font hatása volt. A pozitív oldalon a font gyengüléséből eredő versenyképességi előny emeli az új exportmegrendelések állományát, és ez a kibocsátási teljesítmény egyik pillére.

A gyenge font hátrányos hatásai is azonban mind markánsabban jelentkeznek, mindenekelőtt abban, hogy a BMI-felmérések csaknem negyedszázados történetében ritkán emelkedtek a feldolgozószektor beszerzési költségei a mostanihoz hasonló ütemben, tükrözve az importárak megugrását – hangsúlyozta az IHS Markit vezető londoni közgazdásza.
Dobson szerint az októberi BMI-felmérésbe bevont feldolgozóipari vállalatok 90 százaléka tett utalást a font árfolyamára a megemelkedett beszerzési költségek okai között.
Hozzátette: ha a kibocsátási teljesítmény növekedése és az erősödő inflációs nyomás a brit gazdaság más szektoraiban is megjelenik, akkor “gyakorlatilag nulla” annak az esélye, hogy a Bank of England – a brit jegybank – az idei év vége előtt újabb kamatcsökkentést hajt végre.

A Bank of England augusztusban 0,25 százalékos történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,5 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt. A piac eddig novemberre árazta az újabb kamatcsökkentést.

Húszéves csúcson az októberi beszerzésimenedzser-index Magyarországon

Az október havi beszerzésimenedzser-index (BMI) 0,2 százalékponttal alacsonyabb a szeptemberi 57,2 százalékosnál, de a legmagasabb októberi értéket az idén mérte 1995 óta a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT), ami egyben az elmúlt egy év második legmagasabb értéke. Ebben a hónapban ammónium-szulfát, DAP, repceolaj és vaj kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést.