Egyre több a női szupermenedzser

A interim menedzserek (szupermenedzserek) kritikus helyzetben lévő cégeken segítenek azzal, hogy kis időre beülnek egy-egy pozícióba és több évtizedes szakmai tudásukat felhasználva hatékonyan kezelik a kihívásokat.
Kristóf Györgyi, a Hammel & Hochreiter vezetője szerint nem véletlen, hogy egyre több nő kerül be a szupermenedzserek közé.

“A Why Women Mean Business című könyv szerint századunk fejlődésére legnagyobb hatással a 3 W – az időjárás(weather), az internet (web) és a nők (women) – lesznek.” – mondja Kristóf Györgyi, a Hammel & Hochreiter vezetője, aki a női karriermenedzsment egyik ismert szakértője. “Ezt támasztja alá az az évekkel ezelőtt készült kutatás is, amely jövedelmezőség szempontjából vizsgálta meg a világ 300 legnagyobb vállalatát. Kiderült, hogy a lista élén lévő cégek menedzsmentjében legalább egy nő biztosan volt. Vagyis nyereségesebben működik a vállalat, ha nők is közreműködnek a vezetésében.”

Ennek ellenére Közép- és Kelet – Európában Észak – Európához képest jelentősen kevesebb nőt találunk a vállalatok felsővezetésében. Bár ennek megváltoztatását sokan szorgalmazzák hazánkban is – erről szól például a HBLF 20/20/20 programja, amely 2020-ra a nők arányát 20%-ra kívánja növelni a vállalatvezetésben – a fejlődés lassú.

Az interim menedzsment ugyanakkor egy olyan terület, ahol igenis sok női vezetőre van szükség. “Magyarországon a nők általában gazdasági- vagy HR-vezetőként töltenek be magas pozíciókat, így logikus, hogy interim menedzserként is női gazdasági- és HR-vezetők kerülnek a piacra. A funkcionális interim feladatokra ma már egyre több női interimet delegálunk, számuk jellemzően a HR, pénzügy, számvitel, kontrolling területen növekszik folyamatosan.” – mondta el Kristóf Györgyi.

A férfi és női interim vezetők hozzáállása, munkamódszerei különböznek. “Jellemző, hogy egy női interim menedzserrel a projektkezdés, az állapotfelmérés, tevékenységünk első négy hete mindig gördülékenyebb. A nők minden részletre kiterjedően, az alapokig vizsgálják az előzményeket, továbbá kiválóan adminisztrálnak. A férfi interimek azonban pszichésen sokkal jobban viselik a hosszú távú, a lakhelyüktől távoli – pl. reorganizációs – projekteket, melyek során a rájuk jellemző racionális szemléletmódnak is nagy jelentősége van.” – foglalta össze a Hammel & Hochreiter tapasztalatait a szakértő.

Ideális az a megoldás, amikor egyszerre férfi és női menedzserek – akár interim menedzserek – dolgoznak egy vállalatnál vagy egy interim projekten, mert a két nem közötti különbségek erejét felhasználva és az ebből fakadó előnyöket összehangolva, hatékonyabb együttműködést és látványosabb sikereket lehet elérni.