Egyre népszerűbb az alternatív vitarendezés Magyarországon

Egyre népszerűbb az alternatív vitarendezés Magyarországon, a bírósági közvetítői eljárásról egyre többen tudnak, a Pénzügyi Békéltető Testülethez pedig öt év alatt 21 ezer igény érkezett – hangzott el az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.

Turcsánné Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke a bírósági közvetítéssel kapcsolatban elmondta, mintegy 70 igazságszolgáltatási intézményben elérhető a szolgáltatás, mint az egyetlen bíróságon belüli alternatív vitarendezési módszer.

Hozzátette: ezt a szolgáltatást bizonyos esetekben nem lehet kérni, például apasági származás megállapítása, gondnokság alá helyezés, végrehajtási vagy sajtó-helyreigazítási perek, és korlátozottan kérhető házasság felbontása iránti perekben.

Elmondása szerint ez az eljárás olcsóbb is, mint a normál ügymenet, és egyre több pozitív visszajelzés érkezik a szolgáltatással kapcsolatban.

Sinkó Zsolt, a Pénzügyi Békéltető Testület hivatalvezetője azt mondta, a pénzügyi békéltetés iránti igényt az is jelzi, hogy öt év alatt 21 ezer esetben fordultak hozzájuk és az érdemben elbírált 14 ezer ügy 40 százaléka egyezséggel zárult.