Az Európai Unió szigorítja a konfliktusövezetekből importált ásványok ellenőrzését

Szigorítja az úgynevezett “konfliktus-ásványok” behozatalának ellenőrzését az Európai Unió: a tagállamok kormányait tömörítő tanács hétfőn elfogadott rendelete értelmében az importőröknek bizonyítaniuk kell majd, hogy nem tapad vér a konfliktuszónákban gyakran illegálisan bányászott kincsekhez.

A 2021 januárjában hatályba lépő szabályok arra kötelezik az Európai Unióban működő, arannyal, volfrámmal, tantállal és ónnal foglalkozó cégeket, hogy “kellő gondossággal” ellenőrizzék beszállítói láncukat, a gyártóknak pedig jelenteniük kellene, hogy miként monitorozzák forrásaikat – tájékoztatott a tanács sajtószolgálata.

A csak kis mennyiségeket importáló cégek, így például az ékszerészek, a fogorvosok, mentesülnek a követelmények alól, de a szóban forgó ásványok behozatalának legalább 95 százalékát lefedik az új rendelet szabályai.

Az uniós szabályozást a 2010-ben elfogadott, Dodd-Frank-féle amerikai törvény inspirálta, amelynek értelmében a nyilvánosan bejegyzett cégeknek jelenteniük kell, ha termékeik afrikai konfliktuszónákban bányászott ásványokat tartalmaznak, és amelynek Donald Trump frissen hivatalba lépett amerikai elnök nemrég a felülvizsgálatát, a lehetséges enyhítését kezdeményezte.

Az ásványkincsekben gazdag, háború sújtotta országokban illegálisan bányászott kincseket gyakran a konfliktusok finanszírozására fordítják.

A felsorolt ásványokat főként az autóiparban, az elektronikai termékekben, az űrtechnológiában, illetve az építő- és az ékszeriparban használják.