Nőtt az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye márciusban

Közel hat éve a legnagyobb mértékben nőtt márciusban az euróövezet feldolgozóiparának  teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett kimutatása szerint.

Márciusban a végleges adatok szerint az előzetes értéknek megfelelő 56,2 pontra emelkedett az euróövezetben a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a februári 55,4 pontról. Márciusban így a feldolgozóipar teljesítményének növekedési üteme 71 havi, majdnem hat éves csúcsra ért fel. (A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.)

A feldolgozóipari BMI 55,6 pontos első három havi átlaga 2011 első negyedéve óta a legmagasabb.

A növekedési ütem Németországban, Olaszországban és Franciaországban gyorsult, lassult viszont Spanyolországban és Írországban. Országonként a legmagasabb feldolgozóipari BMI Németországban volt márciusban, 58,3 pont, 71 havi csúcs. Olaszország 55,7 ponttal 72 havi csúcsot ért el. Hollandiában 57,8 pont, Ausztriában 56,8 pont, Spanyolországban 53,9 pont, Írországban 53,6 pont, Franciaországban 53,3 pont volt a márciusi feldolgozóipari BMI, míg Görögországban 46,7 pont.

Márciusban az euróövezet feldolgozóiparában Görögország kivételével gyorsult a teljesítmény növekedési üteme. Görögországban viszont a teljesítmény csökkenésének az üteme gyorsult, az export ismét meredeken zuhant.

Jó passzban kezdi az évet az európai feldolgozóipar, de a beszállítói fennakadások és a beszerzési költségek növekedése már kezd gondokat okozni. Az üzleti aktivitásnak azonban minden összetevője, a termelés, az új megrendelések, az export, a rendelésállomány és a foglalkoztatás egyaránt hat éves csúcs közelében jár – foglalta össze a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Rámutatott azonban, hogy a beszállítói fennakadások is közel hat éve nem tapasztalt késlekedéseket okoznak, ami arra utal, hogy nehezükre esik lépést tartani a kereslet növekedésével. Mindez lehetőséget nyújt az árak emelésére, ami a feldolgozóipar beszerzési költségeinek 2011 közepe óta nem tapasztalt sebességű emelkedéséhez vezetett annak ellenére is, hogy márciusban az olaj ára is csökkent és az euró is erősödött a dollárral szemben.

- H I R D E T É S -