A várakozásoknál jobb lett a februári ipari termelés

Az elemzői várakozásoknál lényegesen jobban teljesített az ipar februárban, a gyártói kapacitások (elsősorban a feldolgozóiparban) a csúcson járhattak, a legutóbbi adatok szerint is a historikus átlag felett járt a kapacitáskihasználtság, ez vélhetően az év elején tovább nőhetett – kommentálták elemzők az MTI-nek az ipari termelésről szerdán kiadott előzetes KSH-adatokat.

A Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint az ipari termelés volumene 2,7 százalékkal meghaladta februárban az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 7,0 százalékkal, a múlt évi szökőnap hatása miatt.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a várakozásoknál lényegesen jobban teljesített az ipar februárban és kifejezetten bíztató, hogy az előző hónaphoz képest 3,4 százalékkal nőtt az ipari termelés. A termelés élénkülését a bizalmi és a beszerzésimenedzser-indexek is előre jelezték és az európai konjunktúra is határozottan élénkülni látszik. Az alacsony tavalyi bázis és egyes új élelmiszeripari és gumiipari kapacitások üzembe helyezése miatt idén 4-4,5 százalékra gyorsulhat a növekedés. Lényegesebb gyorsulásra 2018-ban számít a Takarékbank elemzője, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások lépnek üzembe.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte, hogy az ipari termelést az előző hónappal ellentétben a naptárhatás felfelé húzta a tavalyi szökőnap következtében. A jelentős eltérés egy munkanap miatt arra utal, hogy a gyártói kapacitások (elsősorban a feldolgozóiparban) a csúcson járhatnak. A legutóbbi adatok szerint is a historikus átlag felett járt a kapacitáskihasználtság, ez vélhetően az idei év elején tovább nőhetett.

A jó ipari teljesítmény ellensúlyozni tudja a gyengébb kiskereskedelmi adatokat, de összességében semmi ok nincs azt feltételezni, hogy a magyar gazdaság az első negyedévben dinamikusan növekszik majd. A részleteket a KSH csak később közli majd, de a januári adatokból kiindulva főleg a közepes súlyú ágazatok átlag feletti teljesítménye miatt élénkülhetett a termelés – mondta. Úgy tűnik, hogy az ipari termelés végre elkezdte visszaigazolni a beszerzésimenedzser-index keltette igen optimista képet – tette hozzá. Tavasztól a termelés újabb lökést kaphat a gumigyártói kapacitások emelkedése következtében, így a következő hónapokban akár tovább erősödhet az ipari növekedés – közölte.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője azt emelte ki, hogy az elmúlt hónapok döcögős teljesítményét követően végre stabilizálódni látszik az ipari termelés, hiszen a hó/hó mutató végre egyértelmű növekedésről tanúskodott. A részletes februári adatok híján az Erste vezető elemzője feltételezi, hogy az autóipar, illetve az autóiparhoz kapcsolódó beszállító ágazatok termelése magasabb fokozatba kapcsolhatott. A beszerzésimenedzser-indexek arra utalnak, hogy a következő hónapokban is folytatódhat az ipari termelés bővülése. Összességében Ürmössy Gergely arra számít, hogy idén 3-4 százalékkal növekedhet az ipari kibocsátás, így érdemben hozzájárulhat a GDP növekedéshez.

 

HirdetésBeszerzői Bár 4.0 Budapest, 2022.10.13.