2025-re a teljes globális össztermék tíz százaléka blockchainben lesz tárolva

A Roland Berger tanulmánya szerint a blockchain új üzleti modellek és a költségek csökkentése által a pénzügyi szolgáltatók előnyére válhat.

A piacon már léteznek kísérleti megoldások, de a széles körű alkalmazásra még várni kell. A bankoknak és biztosítóknak azonban minél hamarabb meg kell kezdeniük a tudatos, blockchainre épülő megoldások feltérképezését.

A blockchain, a Bitcoin digitális valuta gerinctechnológiája a következő években egyre inkább a pénzügyi szektor részévé válik, felgyorsítva a digitális átalakulást és egyben lehetőséget teremtve az új üzleti modellek létrehozására. A technológia közvetlen tranzakciók lebonyolítását teszi lehetővé egy decentralizált, a felhasználók által ellenőrzött, közvetítők nélküli hálózaton. A Világgazdasági Fórum becslése szerint 2025-re a teljes globális össztermék tíz százaléka blockchainben lesz tárolva.

“A blockchain alapjaiban változtatja meg az üzleti folyamatokat világszerte” -véli Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi ügyvezetője.” A blockchain lehetővé teszi majd, hogy kereskedelmi megállapodások és üzleti szerződések megkötése közvetítők és ügynökök nélkül jöjjön létre. Ez teljesen új működési modellek létrehozására készteti majd a pénzügyi szolgáltatókat.” A Roland Berger legfrissebb, blockchainről szóló tanulmányában arra keres választ, hogy milyen lehetőségeket és veszélyeket jelent a blockchain a pénzügyi szektor számára.

Blockchain technológia: Decentralizált ügyletek és alacsonyabb költségek

A blockchain technológia tranzakciók lebonyolítását és nyomon követését teszi lehetővé egy decentralizált, elosztott elszámolórendszeren keresztül. A rendszer a résztvevők összes addigi ellenőrzött tranzakcióját és azok minden részletét tárolja olyan módon, hogy azokat visszamenőleg nem lehet módosítani. Ez egy újfajta, magas szintű bizalmat biztosító rendszer, amely a közvetítő (pl. bank) helyett a tömegek együttműködésére épül.

A blockchain rendszerben a mai pénzügyi rendszertől eltérő módon az adatokat nem központilag kontrollált szervezetek őrzik, hanem az információt hálózati egységekben (blokkokban) tárolják. Mivel az abban foglalt műveleteket gépek rögzítették és ellenőrizték, ezért a hagyományos csalások kiszűrhetők, átláthatók, és lenyomozhatók.

A pénzügyi szektor a jelentős mennyiségű adattal, nagyszámú közvetítővel és ellenőrizendő szolgáltatásokkal számos alkalmazási területet kínál a blockchain számára. A blockchain-t kezdetben a pénzügyi szektor számára jelentős fenyegetettségként ítélték meg, azonban mára az iparág szereplői is inkább lehetőségként tekintenek rá. A technológia alkalmazása lehetőséget teremt a költségek lényeges csökkentésére egyrészt a közvetítők kiváltása által, másrészt a magas szintű folyamatautomatizálás következtében.

“A közvetítői tevékenység megszűnése elsőre talán úgy tűnhet, hogy a szektor saját üzleti modelljének kannibalizálásával jár” – magyarázza Schannen, “de valójában olyan új ügyfelek bevonzását is jelentheti, akik banki szolgáltatásokhoz eddig nem vagy csak kis mértékben jutottak hozzá.”

Négy fő terület, amelyeket a változás érintheti

A Roland Berger négy fő területet azonosít, ahol a blockchain jelentős változásokat idézhet elő. Az első az átutalási szolgáltatások szegmense, ahol a P2P (peer-to-peer, vagyis a felhasználók közötti közvetlen kapcsolatot lehetővé tevő) üzleti modellek a közvetítőket kikerülve olcsóbb és gyorsabb tranzakciókat tesznek lehetővé. A második és harmadik terület a kereskedelmi pénzügyek, valamint értékpapír szolgáltatások, ahol a lenyomozhatóságot, egymást nem ismerő felek közötti megegyezést és bizalmat ma számos közvetítő biztosítja hosszú folyamatokkal és bonyolult dokumentációval. A blockchain olyan okos szerződés (smart contract) megoldásokra képes, amelyek alternatívái lehetnek a hagyományos papír alapú szerződéskötésnek. A negyedik terület a biztosítás, amely azért különösen érdekes, mert a blockchain hatékonyabb megoldást kínál az iparág kulcssikertényezőjét jelentő “kölcsönös bizalom” intézményére. A blockchainben rögzítésre kerülő felhasználói információ a hatékonyabb kockázati profil meghatározását segítheti elő. Hosszú távon azonban nagy kihívás lehet, hogy a blockchain a biztosítottak jelentette kockázati közösséget, amelyet ma a biztosító tart össze, P2P üzleti modellek irányába mozdíthatja el. Ez talán azzal a helyzettel hasonlítható össze, amikor történelmi korokban emberek egymás szemébe nézve kölcsönös támogatásukról biztosították egymást.

Széleskörű alkalmazás három-öt éven belül

Még mindig vannak azonban akadályok, hiányosságok, amelyek áthidalása elengedhetetlen a széleskörű elfogadottsághoz. A Roland Berger szakértői szerint ezek közé tartozik egy országok, iparágak és cégek által együttesen elfogadott egységes szabványrendszer, továbbá a jogi keretrendszer és a biztonsági háttér kialakítása jelenleg még mindig gyerekcipőben jár.

“A szabályozók és a blockchain alkalmazásokban érdekeltek közösen dolgoznak a problémák megoldásán” -magyarázza Schannen, “azt azonban látni kell, hogy jelenleg a blockchain a pénzügyi szektorban még mindig kísérleti fázisban van, de a piacképes megoldások már a láthatáron vannak.” A Roland Berger szakértői a következő három-öt évre a technológia pénzügyi szolgáltatásokban való szélesebb körű megjelenését prognosztizálják. A proaktív piacfigyelés és korai alkalmazás versenyelőnyt jelenthet az iparág szereplői számára.