Javítani kell a kis- és középvállalkozások termelékenységét

Fel kell gyorsítani a kis- és középvállalkozások termelékenységének növekedését a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Cooperation and Development, OECD) főtitkára szerint – adta közre az MTI.

Angel Gurria, az OECD globális termelékenységi fórumán hétfőn Budapesten azt mondta: meg kell vizsgálni, hogyan lehetne növelni a globális termékláncok, illetve az egyes államokban a kis- és középvállalkozások termelékenységét. 2000 és 2007 között az OECD-tagállamokban a munkaerő termelékenysége évente 1,8 százalékkal emelkedett, ehhez képest 2008, a gazdasági válság óta 1 százalékponttal 0,8 százalékra esett vissza a termelékenység éves bővülése.

Az OECD főtitkára rámutatott: mivel a legtöbb államban a kis- és középvállalkozások adják az ország gazdaságának “gerincét”, át kell tekinteni, hogyan lehetne a kis cégek termelékenységét javítani, hogyan lehetne jobban bekapcsolni ezeket a vállalkozásokat a világ nagy, globális értékláncaiba.

Angel Gurria kiemelte: fontos az is, hogy mérni lehessen a közszférában a hatékonyságot, a termelékenységet. Hozzáfűzte, hogy csak 7 OECD-tagországban mérik a közszféra termelékenységét.

Az OECD főtitkára hangsúlyozta: növelni kell a multinacionális cégek, az általuk működtetett nemzetközi értékláncok átláthatóságát is, mert ezek a nagyvállalatok egymás között gyakran alkalmaznak háttér-megállapodásokat, kartelleket. Elmondta: az OECD az utóbbi években mintegy 240 olyan kartellt tárt fel, amely a szervezet számítási szerint hozzávetőleg 20 százalékkal drágította meg ezen multicégek értékláncaiban előállított termékek árait. Erőteljesebb nemzetközi együttműködés kell a határon átnyúló termék-, illetve szolgáltatás-forgalom adatainak gyűjtésében, mert ez javítja az átláthatóságot – mutatott rá Angel Gurria.