Uniós forrásokból fejlesztenének a kisvállalatok

A következő egy évben a hazai mikrovállalkozások közel negyede, a kisvállalkozásoknak pedig 41%-a tervezi, hogy uniós forrásokra pályázik – áll a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megbízásából készült friss tanulmányban.

Miközben hitelfelvételben a válaszadó cégek 14, illetve 31%-a gondolkodik a következő egy évben, uniós forrásra a mikrocégek 23, a kisvállalatoknak pedig több mint 40%-a pályázna. A hazai mikrovállalkozások harmada, a kisvállalkozásoknak pedig több mint fele tervez beruházást a következő egy évben. Az uniós forrásban gondolkodó legkisebb cégek 60%-a legfeljebb 50 millió forint értékű fejlesztésben gondolkodik, a közösségi pénzekre aspiráló kisvállalatok negyede azonban már 50 millió forint feletti beruházással számol. A válaszadó mikrovállalatok ötöde, a kisvállalkozásoknak pedig több mint negyede 20 millió forint feletti összegre pályázna – derül ki az 500 vállalkozás megkérdezésén alapuló kutatásból.

A közösségi források megszerzéséhez kapcsolódóan a korábbi években tapasztaltnál jelentősen magasabb – 61, illetve 69%-os arányban tervezik, hogy pénzügyi szolgáltatásokat – például önerő-finanszírozást, támogatás-megelőlegezést, illetve egyéb tanácsadást – is igénybe vesznek a vállalkozások.

Az uniós támogatásból korábban megvalósult projektek a mikrovállalkozások több mint harmadánál legfeljebb 5 millió forint értéket képviseltek, a válaszadók több mint negyede azonban 50 millió forint felett fejlesztett. Az uniós forráshoz jutó kisvállalatok fele 10 millió forint feletti, negyedük pedig 50 millió forintot is meghaladó fejlesztést hajtott már végre a közösségi források segítségével.

– Nagyon szembetűnő, hogy a kisebb cégek körében kiemelkedően kedvező az uniós támogatások hasznosulásának megítélése: a mikroválallatok több mint háromnegyede, de a kisvállalatoknak is több mint kétharmada szerint a források hozzájárultak a cég sikerességéhez – mondta dr. Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója.

– A közösségi források megszerzéséhez kapcsolódó pénzügyi szolgáltatások nagyban megnövelik a sikeres pályázat, és így a cégek növekedését szolgáló fejlesztések esélyét – tette hozzá.

Uniós pályázati forrást a mikrovállalatok 12, valamint a kisvállalatok 39%-a nyert már el valaha működése során. Mindkét méretkategóriában a legtöbben a 2011 és 2013 közötti időszakban jutottak így forráshoz. A mikrovállalatok 27%-a legfeljebb egymillió forintot nyert el ilyen módon, 37%-uk pedig 20 millió forint feletti összeghez jutott. A kisvállalatok 29%-a 1 és 10 millió forint, közel harmaduk pedig 20 millió forint feletti elnyert pályázati forrásról számolt be.

– A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a kkv hitelezés bővülése érdekében tovább növelné piaci jelenlétét. Ennek érdekében július 3-tól kedvezményes kezességvállalási díjakat vezetett be: a vállalkozások egy éven keresztül, egyes esetekben közel 30%-kal csökkentett, kedvezményes díjakkal, beruházási hitelek esetében akár díjmentesen vehetik igénybe a kezességvállalási szolgáltatást – emelte ki Búza Éva.