Jelentősen bővült a lízingpiac az elmúlt évben

Tavaly 333 milliárd euró értékben kötöttek új szerződéseket az európai lízingcégek, a kihelyezett lízingállomány 10,3 százalékkal nőtt 2015-höz képest. A magyar piac is dinamikusan bővül, az első fél évben a finanszírozott összeg 279,4 milliárd forintra rúgott, 19 százalékkal emelkedett éves összevetésben – adta közre az MTI.

A Magyar Lízingszövetség az MTI-vel a nemzeti lízingszövetségeket tömörítő szervezet, a Leaseurope végleges, múlt évi adatai alapján közölte, az európai lízingpiac 2014 óta fokozatosan bővül, a 333 milliárd eurós tavalyi éves teljesítmény 20 milliárd euróval jobb lett az előzetes adatoknál. Az új kihelyezések a személyautó-finanszírozásban tavaly 12,6 százalékkal nőttek 2015-höz képest. A haszongépjárműveknél 13,1 százalékos bővülést könyvelhettek el az európai lízingcégek, a gépek és ipari berendezéseknél pedig 10,3 százalékkal nőtt az új kihelyezések összege az elmúlt évben.

A közlemény szerint Jurgita Bucyte, a Leaseurope vezető tanácsadója elmondta: az előző években tapasztalható növekedést az autófinanszírozás hajtotta, de biztató, hogy a gép- és ipari berendezések finanszírozásánál is két számjegyű emelkedés következett be. A cégeknél, különösen a kis- és középvállalkozások körében egyre nagyobb az igény a lízingkonstrukciók iránt.

Az európai lízingszakemberek között végzett felmérés alapján a válaszadók 78 százaléka növekvő volumenekre számít 2017 második felében, és többségük – a változatlan vagy csökkenő kamatrések ellenére – eredmény-növekedéssel számol.

A közleményben Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára kifejtette: a járműfinanszírozás Magyarországon is a lízingpiac egyik legfontosabb húzóereje volt 2016-ban, különösen a nagyhaszon-gépjárművek csoportja. Hozzátette: az idei első félévi 279,4 milliárd forintos lízingkihelyezés  az elmúlt öt év legjobb féléves teljesítménye.

Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke szerint a lízingpiac szempontjából különösen kedvező, hogy mind Európában, mind Magyarországon egyre több kis- és középvállalkozás a lízingfinanszírozást választja, ha beruházás indításáról van szó. A Magyar Lízingszövetség szakértői 2017-ben a finanszírozott összeg 5 százalékos növekedésére számítottak, de a kedvező gazdasági környezet miatt ennél nagyobb lehet az éves bővülés.

- H I R D E T É S -