A hackerek szerint a hagyományos IT-biztonsági technológiák elavultak

Az adatvesztések fő oka az emberi hiba – a felhasználók sokszor belefáradnak a szabályok betartásába.

Hackerek körében végzett felmérést a Thycotic az év egyik legnagyobb IT-biztonsági eseményén, a Las Vegas-i Black Hat 2017 konferencián. A kutatás szerint a hagyományos határvédelmi technológiák (tűzfalak, antivírus szoftverek) elavultak, a bizalmas adatokhoz pedig a privilegizált (adminisztrátori) fiókokon keresztül lehet a legkönnyebben hozzáférni.

A 250 hacker megkérdezésével készült felmérés szerint a vállalatok bizalmas adataihoz legegyszerűbben az adminisztrátori fiókokon keresztül lehet hozzájutni (32%), amelyet az e-mail fiókok (27%) és a végpontok (21%) követnek. 73% szerint a hagyományos határvédelmi eszközök, mint az antivírus szoftverek és a tűzfalak elavultak és egyszerűen megkerülhetők. A hackerek tevékenységét leginkább a többfaktoros azonosítás és a titkosítás nehezíti, a leghatástalanabbak pedig a behatolásmegelőző rendszerek (IPS).

A hackerek 85%-a szerint emberi hiba áll az adatvesztések mögött. Ennek oka, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik a felhasználókra, akik egy idő után belefáradnak a biztonsági szabályok betartásába. A felhasználók 35%-ának a jelszavak fejben tartása és a folyamatos változtatása jelenti a legnagyobb gondot, de a túl sok információ (30%), a védekezéshez szükséges folyamatos frissítések (21%), és az állandó kiberfenyegetések (15%) is problémát jelentenek.

Mit tehetünk a jobb biztonságért?

  • Automatizáljuk az adminisztrátori fiókok kezelését és védelmét.
  • Használjunk többfaktoros azonosítást legalább az adminisztrátori fiókokhoz.
  • Alkalmazzunk felhasználó-központú megközelítést az IT-biztonságban: egyszerű rendszer, egyszerű használat.
  • Titkosítsuk adatainkat
  • Tartsunk rendszeres oktatásokat a vállalatvezetőknek az IT-biztonságról.