Jelentősen nőtt a hazai távközlési ágazat árbevétele

A távközlési ágazat vállalkozásai 283 milliárd forint árbevételt értek el a 2. negyedévben, 9,1%-kal többet, mint egy évvel korábban – adta hírül az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adataira hivatkozva.

A mobiltelefon-előfizetések száma ebben a három hónapban 128 ezerrel, 1,1%-kal csaknem 11,9 millióra nőtt, a teljes mobiltelefon-előfizetési állományon belül a havidíjas előfizetések száma 415 ezerrel (6%-kal) bővült, meghaladta a 7 milliót. Ugyanakkor a feltöltő-kártyás előfizetések száma 287 ezerrel, arányuk pedig 2,9 százalékponttal 38%-ra csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A telefonbeszélgetésre fordított idő több mint négyötödét mobiltelefonról kezdeményezték. A mobilhálózat adatforgalma 69%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A második negyedév végére egy év alatt 8%-kal 9,1 millióra nőtt az internet-előfizetések száma, amelynek 69%-a mobilinternet-előfizetés volt. A 2008 első negyedévi 2 millió internet-előfizetés az idén június végéig 7,1 millióval, azaz negyedévenként átlagban 4,2%-kal bővült. Ezen belül a mobilinternet-előfizetések száma ezt meghaladó mértékben, negyedévente átlagosan 7,7 %-os mértékben nőtt,  2012 első negyedévétől már ezek tették ki az internet-előfizetések legnagyobb hányadát. A televízió-szolgáltatás előfizetéseinek száma meghaladta a 3,8 milliót, ennek csaknem háromnegyede digitális előfizetés.

Az információtechnológiai és információs szolgáltatás ágazatok vállalkozásainak együttes árbevétele (301 milliárd forint) 11, a kiadói tevékenységé 23, a film-, videó-, televízióműsor-gyártás, hangfelvétel-kiadás és műsorszolgáltatás ágazatoké pedig 28%-kal nőtt.

Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágban, a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál a teljes munkaidőben alkalmazásban állók létszáma 76 ezer volt, 2,4%-kal több, mint az előző év azonos időszakában. Az információtechnológiai és az információs szolgáltatás tevékenység (49 ezer munkavállaló), valamint a távközlés ágazatokban (16 ezer ) 3, illetve 1,8%-kal többen dolgoztak, mint egy évvel korábban. A szektorban foglalkoztatott munkavállalók egy főre jutó havi bruttó átlagkeresete (507 ezer forint), egy év alatt 7%-kal nőtt, és 208 ezer forinttal meghaladta a nemzetgazdasági átlagot. Ezen belül – az árbevétel szempontjából a legnagyobb súlyú – távközlési ágazatban 518 ezer forint volt az átlagkereset, 6,9%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. A havi bruttó átlagkereset a kiadói tevékenység ágazatban volt a legalacsonyabb (431 ezer forint), a nemzetgazdasági fizetések átlagának 85%-a.