Erősödő euroövezet, lassuló bővülés a tengerentúlon

A gazdasági kutatóintézetek és tanácsadócégek a hónap elejével közzétették a beszerzésimenedzser-index szeptember számait. Az MTI által leggyakrabban idézett londoni székhelyű IHS Markit adatai kifejezetten jó képet mutatnak az euroövezet gazdasági helyzetéről, a tengerentúliról azonban már felemás eredmények érkeztek.

Rekord magasságokban az euroövezet feldolgozóiparának növekedése

Az előzetes értékkel megegyező 56,7 pontot (és ezzel négy havi csúcsot) ért el a szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatokat magában foglaló kompozit BMI szeptemberi végleges értéke. Chris Williamson az IHS Markit vezető közgazdásza a héten ismertetett adatok alapján azt is kiemelte, hogy az euróövezeti GDP negyedéves növekedésére a 0,7 százalékot is elérheti. Megjegyezte továbbá, hogy a gazdasági növekedés a felmérés tanúsága szerint egyre szélesebb alapokra támaszkodik és a vállalati nyereségesség mellett a foglalkoztatás javulásának és a kereslet növekedésének köszönhetően szerte a régióban egyre fenntarthatóbb szerkezetet vesz fel.

Ezzel párhuzamosan – az Eurostat adatai szerint – augusztusban emelkedésnek indultak az ipari termelői árak az euróövezetben. A növekedés mértéke az előző hónaphoz képest 0,3 százalék, az unió egészében pedig 0,4 százalék. (Az emelkedés legfőbb hajtóereje mindkét esetben az energiaszektorban megfigyelhető termelői árnövekedés.)

Éves összevetésben az euróövezet 19 tagállamában augusztusban 2,5 százalék, az EU-ban pedig 2,9 százalék volt az ipari termelői árak növekedésének üteme.

Az Eurostat kimutatása szerint Magyarországon augusztusban júliushoz képest 0,9 százalékkal, tavaly augusztushoz viszonyítva pedig 4,0 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak.

A kedvező kompozit BMI érték nagyban köszönhető az euroövezeti feldolgozóipar erősödésének – ez a terület ugyanis hat és fél éve nem látott lendülettel növekedett szeptember hónapban. A bővülés – melynek mértéke a szintén erős augusztusi 57,4 pontról 58,1 pontra növekedett – a megrendelések erőteljes felfutásának tudható be, ami ráadásul a felmérések történetében a legnagyobb munkaerő-felvételre késztette a vállalatokat – derül ki a londoni IHS Markit gazdasági kutató intézet kimutatásából.

Az euróövezeti feldolgozóipar olyan nagy sebességbe kapcsolt szeptemberben, amit a BMI állása szerint az elmúlt 17 évben csak egyetlen alkalommal múlt felül – mutatott rá Chris Williamson. Szintén kiemelte, hogy a megrendelés-állomány nagymértékű növekedése a BMI felmérések húsz éves történetében soha nem tapasztalt mértékű munkaerő-felvételre ösztönözte a vállalatokat. A termelési teljesítmény fellendülésével párhuzamosan erősödő inflációs várakozások alapján már lehet számítani arra, hogy az EKB hamarosan bejelenti mennyiségi monetáris lazító intézkedései fokozatos kivezetésének a megkezdését.

A feldolgozóipar erősödése ellenére lassuló bővülés az Egyesült államokban

Az IHS Markit gazdaságkutató intézet szerint az amerikai feldolgozóipar is jó hónapot zárt, és a vártaknál is nagyobb növekedést ért el szeptemberben. A kapcsolódó BMI érték 52,8 pontról 53,1 pontra emelkedett 0,1 ponttal magasabb az előzetesen kalkuláltaknál.

Az elemzők kiemelték, hogy a Harvey és az Irma hurrikán hatással volt az adatok alakulására, a feldolgozóipari kibocsátás növekedését jelző mutató 14 havi mélyponton maradt, az ágazati vállalatok jövőre vonatkozó kilátásai pedig négyhavi mélypontra estek. A foglalkoztatás alakulását tükröző almutató azonban kilenchavi csúcsra emelkedett.

A szolgáltatói szektor vártnál szintén némileg jobban alakult, ám lassuló ütemben bővült – a kapcsolódó BMI értéke az augusztusi 56,0 pontról 55,3 pontra csökkent, amely így is 0,2 ponttal jobbaz előzetes becsléseknél.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, kompozit BMI értéke – a felemás eredmények hatására – 54,8 pontra csökkent az augusztusi 55,3 pontról, igaz az elemzők előzetesen 54,6 pontos szeptemberi mutatóra számítottak.