Emelkedő trendet mutat az olaj világpiaci ára

A héten több hír is foglalkozott az olajárak emelkedésével. A trendek az elemzők szerint azt mutatják, hogy sikeres volt az olajtermelő országok piacon mutatkozó olajfelesleg csökkentésére irányuló politikája.

Az OPEC Szaúd-Arábia vezetésével idén januárban döntött arról, hogy jelentősen csökkenti az olajkitermelés volumenét. A kezdeményezés részeként az együttműködő felek –az OPEC 14 tagja és további tíz olajtermelő ország – napi 1,8 millió hordós csökkentésében állapodott meg. (A termelést napi 32,5 millió hordóban korlátozó egyezmény hatálya jövő márciusig tart.)

A beavatkozásra azért volt szükség, mert az olajárak 2014 közepére látványosan beszakadtak. A Brent olaj hordónként ára 110 dollár körüli értékről 2014 végére 60 dollár alá esett, majd 2016 elején 40 dollár alá is benézett – igaz az év végére 55 dollár körüli értékre erősödött vissza. A zuhanást az elemzők szerint a csökkenő kereslet, és főként az ennek hatására kialakuló kínálati többlet okozta. Ez utóbbi felhalmozott felesleget sikerült most jelentősen, a becslések szerint 338 millió hordóról 170 millióra csökkenteni.

Az adatok forrása: https://www.investing.com/
Az adatok forrása: https://www.investing.com/

Az grafikonokból is látszik, hogy bár a döntést követően nem sikerült azonnal stabilizálni a helyzetet, az árak júliustól emelkedő trendet követnek.

Az MTI hírei szerint egyébként az OPEC-nek továbbra is csaknem 250 ezer hordóval kell visszafognia a termelését, hogy elérje a januárban meghatározott célt. Mindeközben a szervezet előrejelzése szerint  a jövő évben nőni fog az olaj iránti kereslet – ez napi 98,19 millió hordó körül várható, ami napi 1,38 millió hordóval múlja majd felül az idei év igényeit.