EBRD javította közép- és kelet-európai gazdaságok növekedésére adott előrejelzését

Jelentősen javította a feltörekvő európai gazdaságok növekedési ütemére adott előrejelzéseit kedden Londonban ismertetett átfogó őszi helyzetértékelésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), elsősorban a vártnál erőteljesebb globális növekedési lendülettel és a feltörekvő gazdaságok kedvező finanszírozási kondícióival indokolva a felülvizsgálatot – írta az MTI

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni székhelyű bank a magyar gazdaságban az idén 3,8 százalékos, jövőre 3,4 százalékos növekedést jósol. Ezzel pedig a pénzintézet 0,8, illetve 0,4 százalékponttal javította a magyar hazai össztermék (GDP) idei és jövő évi növekedési ütemére adott becslését májusban kiadott előző előrejelzéséhez képest.

Működési területének egészében az EBRD az idén 3,3 százalékos, 2018-ban 3 százalékos átlagos növekedést vár a tavaly mért 1,9 százalékos növekedési átlag után. A térség idei növekedési előrejelzését a bank – amely az elmúlt években kiterjesztette tevékenységét a Földközi-tenger keleti és déli régióira is – a májusi becsléshez képest 0,9 százalékponttal, a jövő évi térségi prognózist 0,2 százalékponttal javította.

Tanulmányában a bank közölte, hogy a negyedéves növekedési adatokat szolgáltató 36 EBRD-ország közül az idei év első felében 27 számolt be a gazdasági növekedés éves összevetésű gyorsulásáról. Az EBRD szerint ilyen széles bázisú térségi élénkülésre a bank tevékenységi területén 2010 óta nem volt példa.

Az EBRD szerint az igen kedvező külső finanszírozási környezetet még a gyengébb hitelminősítői besorolású térségi gazdaságok is ki tudták használni. Tádzsikisztán például, amelynek államadósságára a Standard & Poor’s rendkívül gyenge, B mínusz besorolást tart érvényben, szeptemberben tízéves futamidőre 500 millió dolláros kötvényt értékesített több mint hatszoros túljegyzéssel, 7,1 százalékos hozammal. A kibocsátás a tádzsik GDP-érték 7 százalékának felelt meg.

A közép-európai és a balti EU-gazdaságokban az EBRD számításai szerint 4 százalékos lehetett az átlagos növekedési ütem 2017 első hat hónapjában a tavalyi azonos időszakban mért 2,8 százalékos éves növekedési átlag után.

A keddi térségi prognózis Magyarországról összeállított fejezete szerint a magyar gazdaság növekedési üteme 2017 első felében 3,6 százalékra gyorsult a tavalyi azonos időszakkal összehasonlítva, elsősorban az állami beruházások erőteljes fellendülésének és a magánszektor robusztus fogyasztásának hatására.

A beruházások 24 százalékkal emelkedtek éves összevetésben az idei első fél évben, és ennek hajtóereje az EU-folyósítások gyorsítása, valamint – az előző hét évben mért folyamatos visszaesés után – a hitelkihelyezések újbóli növekedése volt.

Az EBRD szerint e két tényező rövid távon továbbra is elősegíti a magyar gazdaság növekedését, és ehhez járulnak még a várható bérnövekedések, amelyekről az állami vállalatoknál és az autógyáraknál született megállapodások intézkednek. Emellett a minimálbér emelése és a társadalombiztosítási hozzájárulás csökkentése is a növekedés hajtóerői között lesz.

Hirdetés