A MET Csoporté a magyar földgáz-vezetékhálózatának csaknem fele

A hét elején jelentették be, hogy a svájci székhelyű MET Csoport megállapodást írt alá az olasz ENI-vel a Tigáz Zrt. 98,99 százalékának megvásárlásáról. A megállapodás eredményeként – melyet az MTI beszámolója szerint nyilvános tender előzött meg – a MET kezébe kerül az ország földgáz-vezetékhálózatának mintegy 48%-a is.

A Tigáz Zrt. 100 százalékos tulajdonában áll ugyanis a Tigáz-DSO Földgázelosztó Kft., amely 2007-ben jött létre, és az északkelet-magyarországi földgázelosztási tevékenységért felel. A Tigáz-DSO évente több mint 2 milliárd köbméter földgáz elosztásával 1094 településen körülbelül 1,2 millió fogyasztót lát el. Vezetékhálózata meghaladja a 33 ezer kilométert, amely a teljes országos hálózat 48 százalékát jelenti.

A tranzakció várhatóan 2018 második negyedévében zárul, a szükséges zárási feltételek teljesülését követően.

A svájci székhelyű MET Csoport a vezető európai energiakereskedő cégek közé tartozik; a földgáz-, áram- és kőolajpiacok aktív szereplője. Leányvállalatai révén 15 országban van jelen, összesen 19 nemzetközi kereskedési ponton és 27 ország gázpiacán aktív – olvasható a közleményben.

 

Hirdetés