Beszerzési Menedzser Index: kedvező évzárás

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 60,0. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az év végi trend végig kedvező képet mutatott. Az ütem némileg gyorsult, és az index továbbra is dinamikus bővülést jelez.

A 2017 december havi index nagyobb a novemberi (58,8) értéknél, és a legmagasabb decemberi érték. December összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; a decembereké 52,1). Az elmúlt három évben a decemberi átlag alacsonyabb volt (52,0), így az idei érték összességében átlag feletti decemberi értéknek tekinthető 1995 óta.

MLBKT Beszerzési Menedzser Index – történeti áttekintés
(50 = nincs változás)

Az értékelés kiemelt pontjai:

  • A korábbi decemberekkel összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú decemberi átlagot (52,1), és az elmúlt három év átlagát (52,0) is.
  • A felmérésben vizsgált részindexek fele csökkent novemberhez képest, de a változások mértéke csak két esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is. A 2016-os év értékei hét-öt arányban mutattak növekedést és csökkenést.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár huszonnyolcadik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta kétszer volt magasabb az index értéke decemberben.

Az új rendelések indexe némileg nőtt, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig nem mértünk magasabb decemberi értékeket a korábbi években.

A decemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett novemberhez képest, és az ütem gyorsult. Az index értéke három hónapja ismét 50,0 pont alatt van. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte végig 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben.

A vásárolt készletek tizenkettedik hónapja bővülnek, most némileg erősödő ütemben. Az idei decemberi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a legnagyobb decemberi. 2015-ben hét hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2016-ban pedig hat ilyen hónap volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan decemberben is növekedésre utal, az elmúlt egy évben folyamatosan. Bár az index értéke alacsonyabb lett novemberhez képest, ezzel együtt a második legmagasabb decemberi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe növekedett novemberi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb decemberi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár huszonnegyedik hónapja.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően huszadik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a harmadik legnagyobb decemberi.
  • A késztermékkészletek szintje decemberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme továbbra sem túl erős. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a negyedik legnagyobb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, 2016-ban szintén öt ilyen hónap volt, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent novemberhez képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően harminc hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében némileg eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben növekedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének gyorsabb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már huszonkilenc hónapja tart.
  • Ebben a hónapban acél, ammónium-szulfát, fém és kálisó kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt csövekből, keresztáramú hőcserélőből, kőzetgyapotból, papíripari alapanyagból (rostból), tűzálló betonból és zárt szelvényekből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.