Megtorpant az ipari termelés növekedése – elemzők szerint a visszaesés átmeneti

Csak átmeneti lehetett az ipari termelés tavaly novemberi lefékeződése az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint, akik a múlt év egészére 5 százalék feletti növekedést várnak az ágazatban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett előzetes adatai szerint az ipari termelés 2017 novemberében 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az előző hónaphoz képest 2,1 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás novemberben. A múlt év első 11 hónapjában a termelés 5,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérve.

(A novemberi növekedési adat elmarad az előző három havitól, augusztusban 6,8, szeptemberben 5,4, októberben 7,6 százalékos volt a kiigazítatlan ipari kibocsátás éves összevetésű növekedése. A naptárhatással korrigált ipari termelés szeptemberben 8,1 százalékkal nőtt a másik két említett hónapban megegyezett a nyers adattal.)

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az ipar csalódást keltő teljesítményt nyújtott novemberben. Az mindenesetre már szinte biztosra vehető, hogy 2017 egészében az ipar 5 százalék feletti növekedést produkálhatott – tette hozzá. A negatív meglepetés okait az előzetes adatok alapján csak találgatni lehet, a KSH kommentárja szerint elsősorban az autógyártás és az élelmiszeripar gyenge teljesítménye felelős a teljes ipar gyengélkedéséért.

Az élelmiszerszektorban főként az előző évi magas bázis okozta a visszaesést, és a madárinfluenza is negatívan hatott – közölte. Mindezek alapján az elemző szerint leginkább átmeneti hatások okozták az ipar lassulását, így a következő hónapokban fellendülés jöhet.
Rámutatott: a gyenge ipari adat mérsékli annak lehetőségét, hogy az utolsó negyedévben 4,3 százalékos legyen a GDP-növekedés, ami ahhoz kellene, hogy 2017 egészében Magyarország elérje vagy meghaladja a 4 százalékos gazdasági növekedést.

Németh Dávid, a K&H Bank elemzője azt emelte ki, hogy folytatódott a növekedés az ágazatban, igaz, az előző hónapokhoz képest visszafogottabb tempóban. A legújabb adat első becslés, a részletek még nem ismertek, de a jelenlegi kilátások alapján a múlt év egészében 5,3 százalékos növekedést érhetett el a magyar ipar – írta.

Az elemző szerint 2018-ban 5 százalék körüli ipari bővüléssel lehet számolni, amit élénkülés követhet 2019-ben. Ha kitart addig a nemzetköz konjunktúra és a várakozásoknak megfelelően beépülnek addigra az új járműipari kapacitások, akkor 2019-ben akár 6-7 százalékra gyorsulhat az ipari növekedés – fejtette ki. Németh Dávid hozzátette azt is, hogy nem csak a járműipar járulhat hozzá a növekedéshez a következő időszakban, mivel más ipari alágazatokban is megjelentek újabb kapacitások, amelyek szintén gyorsíthatják a bővülést.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint az ipari termelés megtorpanása átmeneti lehet, mivel éles ellentétben áll az évtizedes és történelmi csúcsokat döntögető magyar, német és európai ipari bizalmi és beszerzésimenedzser-indexekkel. Ezért az ipari termelés a következő hónapokban ismét magára találhat, amit a jövő évben üzembe lépő új feldolgozóipari kapacitások – különösen az új járműgyártási kapacitások – is támogathatnak szerinte.

Az elemző 2017-ben 5 százalék körüli növekedésre számít az iparban, szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva 5,6 százalékosra, mivel 2017-ben kevesebb munkanap volt az előző évhez képest. Lényegesebb gyorsulásra 2018-ban számít, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások (Audi, Mercedes) lépnek üzembe. A konjunktúramutatók alapján az ipari termelés akár szignifikánsan gyorsabban is növekedhet – mondta. Hozzátette, az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások.
Elmondta azt is, hogy 2010 óta az ipari termelés mintegy 28 százalékkal bővült.

Nyeste Orsolya, az Erste szenior makrogazdasági elemzője szintén egyszeri hatással magyarázta a negatív 2017 novemberi adatot, ami az ipar teljesítményében meghatározó járműgyártásban következett be. Hozzátette: mivel mind a beszerzésimenedzser-indexek, mind az üzleti bizalmi indexek kifejezetten magas szinteken állnak, és a főbb exportpiacok konjunktúrájának alakulásáról továbbra is pozitív hírek érkeznek, a november havi visszaesés átmeneti volt. A következő hónapokban ismét döntően bővülést mutatnak majd a havi adatok. A tavaly novemberi lassulás ellenére az ipar vélhetően a 4. negyedévben is pozitívan járult hozzá a gazdaság 2017-es teljesítményéhez – jelezte.