A leggyorsabb növekedés 12 éve

Januárban tizenkét éve a legdinamikusabb teljesítménynövekedést mutatta az euróövezeti gazdaság a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet héten közzétett előzetes felmérése szerint.

Az MTI által idézett elemzés szerint a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes januári értéke 58,6 pontra, 139 havi csúcsra, 2006 júniusa óta a legmagasabbra emelkedett a decemberi végleges 58,1 pontról. Elemzők csökkenést vártak januárra, 57,9 pontot.

A szolgáltatóipari BMI előzetes értéke 57,6 pontra, 125 havi csúcsra, 2007 augusztusa óta a legmagasabbra emelkedett januárban a decemberi 56,6 pontról. Elemzők csekély csökkenést, 56,5 pontot vártak januárra.

Januárban 59,6 pontra, háromhavi mélypontra csökkent az euróövezet feldolgozóipari BMI előzetes értéke a decemberi 60,6 pontos rekordról. Elemzők szerényebb negatív korrekciót, 60,4 pontot vártak januárra.

(A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.)

“Repülőstarttal indította a 2018-as évet az euróövezeti gazdaság, az üzleti aktivitás tizenkét éve nem látott dinamikára tett szert” – kommentálta a felmérés eredményét Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy a BMI adatok alapján egy százalékos első negyedévi negyedéves GDP-növekedési ütemet lehet valószínűsíteni.
Elmondta: a 17 éve leggyorsabb ütemben növekvő foglalkoztatás és javuló munkaerő-piaci helyzet a lakossági fogyasztás növekedéséhez vezet, ami az év folyamán még tovább erősíti a gazdasági növekedést. “Az erős évkezdet alapján a hivatalos 2018-as GDP-növekedési és inflációs előrejelzések felfelé módosítására, illetve a monetáris politikai irányvonal szigorodására számítunk” – jelezte.