Elérheti a 6 százalékot a közép-európai EU-gazdaságok növekedése az első negyedévben

Londoni pénzügyi elemzők szerint a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok éves összevetésű növekedési üteme elérheti a 6 százalékot az idei első negyedévben – írta meg az MTI.

Az egyik legnagyobb londoni székhelyű globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics kedden ismertetett tanulmányában közölte, hogy az általa kidolgozott, GDP-súlyozással számolt összesített térségi gazdasági hangulatindex (ESI) átlaga februárban 110,4 volt a januárban mért 109,9 után.

Hirdetés

A ház februári ESI-átlaga évtizedes csúcs: a térségre kiszámolt hangulati mutató 2008 márciusa óta nem volt ilyen magas.

A térségen belül Magyarország ESI-indexe volt a legmagasabb ebben a hónapban, 121,9 ponttal. A ház szerint a februári magyar ESI-mutató a jelzőszám rendszeres közlésének 23 éves történetében is a legmagasabb.

A Capital Economics londoni elemzői szerint az általuk használt térségi ESI-modell 5,5-6,0 százalék közötti átlagos éves növekedésre vall az első negyedévre vetítve a vizsgált közép- és kelet-európai EU-gazdaságokban.

A ház Magyarországra, Csehországra, Szlovákiára, Lengyelországra, Horvátországra, Romániára, Bulgáriára és a balti köztársaságokra számítja ki saját térségi gazdasági hangulati jelzőszámát az Európai Bizottság adataiból levezetve.

A Capital Economics londoni elemzői közölték: az országcsoportban az idei év első felében is erőteljes gazdasági növekedést várnak, de azt is valószínűsítik, hogy a növekedési lendület 2018 későbbi szakaszában alábbhagy. A ház várakozása szerint a régió gazdaságaiban elsősorban az eddiginél kevésbé ösztönző költségvetési politika, az építőipar fellendülésének lassulása, valamint a gyorsuló infláció és az ezzel párhuzamosan emelkedő kamatok lassítják majd a növekedést.