Nőttek a világpiaci élelmiszerárak februárban

Februárban 1,1 százalékkal emelkedett a ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) élelmiszerár-indexe, de a terndek élelmiszercsoportonként igen eltérőek.

A FAO által nyomon követett öt alapvető élelmiszer (hús, szemes termék, tejtermék, olajos magvak és a cukor) árindexe 170,8 pont lett a múlt hónapban. (Tavaly februárban az index magasabban, 175,5 ponton állt.)

A múlt hónapban a szemes termékek 2,5 százalékkal, a tejtermékek pedig 6,2 százalékkal drágultak, az olajos magvak ára ugyanakkor 3,1 százalékkal esett, a cukor ára pedig 3,4 százalékkal csökkent, kétéves mélypontra, míg a húsfélék ára stagnált.

Tavaly átlagosan 8,2 százalékkal nőttek az élelmiszerárak a világban. A legnagyobb áremelkedést a tejtermékeknél jegyezték fel, 31,5 százalékot. A húsárak 9 százalékkal nőttek, a szemes termékek ára 3,2 százalékkal, az olajos magvaké pedig 3 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest. Az általános trenddel ellentétesen mozgott a cukorár, amely tavaly 11,2 százalékkal csökkent a megelőző évhez viszonyítva.

A FAO nem végleges adatai szerint tavaly rekordszintű, 2642 millió tonna volt a globális gabonatermés.

 

- H I R D E T É S -