A fogyasztás mérsékelt növekedésére számítanak az elemzők

A napi fogyasztási cikkek forgalma 2 százalékkal bővült Magyarországon tavaly az egy évvel korábbihoz képest a GfK tanulmánya szerint, a piackutató idén további mérsékelt növekedést valószínűsít, ennek mértéke ugyanakkor várhatóan elmarad majd a térség más országaiban végbemenő növekedéstől.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott összefoglaló szerint az Európai Unióból érkező támogatások beáramlása, a beruházások növekedése és a háztartások fogyasztásának élénkülése jellemezte a tavalyi évet.

A napi fogyasztási cikkekre fordított költés abszolút értékben ugyan bővült, de ennek mértéke visszafogott volt, a mintegy 2 százalékos emelkedés nagyjából megegyezik az előző két évben látott ütemmel – közölte a GfK.

A költések növekedésének hátterében az egy vásárláskor elköltött összeg mintegy 8 százalékos emelkedése áll, a vásárlási gyakoriság ugyanakkor csökkent.

A vásárlások korábbi trendjei tovább erősödtek, tavaly is nőtt a boltok autóval történő megközelítése, valamint a kártyás vásárlások aránya.

A Gfk a napi fogyasztási cikkek piacán a 2017-es év legfontosabb fejleményének nevezi a diszkontok további erőteljes növekedését. Ennek oka a folyamatos expanzió, az új boltok nyitása, másrészt az, hogy egyre inkább kínálnak minőségi terméket alacsony áron és gyors kiszolgálás mellett. A diszkontok megítélése a hazai vásárlók körében is folyamatosan javul.

Számottevően bővült a drogériák forgalma is tavaly, ugyanakkor a hagyományos kereskedelmi csatornák – elsősorban a független kisboltok – tovább veszítettek súlyukból – közölték.

MTI