A Nestlé is bezöldül

A Nestlé a hét elején jelentette be azon tervét, hogy 2025-ig minden termékének csomagolását 100%-ban újrahasznosíthatóvá vagy újrafelhasználhatóvá formálja.  Ezzel a lépéssel a svájci cég is feliratkozik azon óriásvállalatok közé, aki az utóbbi időben hitet tettek a csomagolásból adódó szemétproblémák globális visszaszorítására.

A Nestlé hivatalos, magyar nyelven is olvasható sajtóanyaga szerint a megfogalmazott vízió lényege, hogy a jövően a termékek csomagolása semmilyen formában ne végezhesse hulladéklerakókban, vagy feldolgozatlan szemétként. Ennek egyik legfontosabb eleme pedig, hogy jelentősen csökkentsék a nem újrafelhasználható / újrahasznosítható műanyag csomagolások mennyiségét.

A terv megvalósítása érdekében a cég három fontos területen tervez lépéseket tenni: a jövőben nem használ nem újrahasznosítható műanyagot; ezzel párhuzamosan törekszik a mind jobb újrahasznosíthatósági jellemzőkkel rendelkező műanyag csomagolások bevezetésére; végül igyekszik mellőzni, vagy lecserélni az összetett (és ezért nehezen kezelhető és újrahasznosítható) csomagolóanyagokat.

A kiadott dokumentum alapján a jövőben a cég aktívabb szerepet vállal a szelektív hulladékgyűjtés és feldolgozás fejlesztésében, a környezetbarát csomagolóanyagok és kapcsolódó technológiák fejlesztésében (melyben számít az ellátási lánc más szereplőire – köztük saját partnereikre), valamit a felhasználók jobb tájékoztatásában.

Egyre több óriáscég áll be a sorba

Nem a Nestlé az egyetlen óriáscég, aki az utóbbi időszakban hasonló vállalást tett. Az Unilever – amely legutóbb a YouTuberól való kivonulását is belengette, mert reklámjai a cég számára elfogadhatatlan tartalmak mellett jelent meg – szintén nemrég jelentette be, hogy 2025-ig 100%-ban újrahasznosítható műanyag csomagolóanyagokra áll át.

Az Unilever magyar honlapján is elérhető vállalás talán még kidolgozottabbnak és összetettebbnek is tűnik, mint a Nestléjé. A kiadott összegzés szerint az FMCG iparág összes szereplőjét közös fellépésre szólította fel a nem újrahasznosítható műanyag okozta környezeti problémák felszámolása érdekében, de saját magának meghatározott feladatok is jóval konkrétabbnak tűnnek.

De ide sorolható a Coca-Cola, amely szintén még az év elején tette közzé új globális hulladékkezelési stratégiáját. A cég 2025-ig csomagolóanyagai 100 százalékát újrahasznosíthatóvá akarja tenni, 2030-ig pedig 100 százalékra akarja növelni palackjai visszagyűjtési és újrahasznosítási arányát.

Reméljük, hogy a tervek – melyek furcsa módon minden esetben 2025-ös vállalásokat tartalmaznak – nem csak a tervek szintjén maradnak, és valóban jelentős vállalást hoznak a műanyag hulladék terén.

A Coca-Cola esetéről korábban mi is írtunk:

A Coca-Cola zöldre vált