Beszerzési Menedzser Index: enyhébb tavaszi bővülés áprilisban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 53,3. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az év végi trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2018 elején is. Az ütem némileg ismét lassult, de az index továbbra is bővülést jelez.

A 2018 április havi index kisebb a 2018 márciusi (56,6) értéknél, és a hetedik legmagasabb áprilisi érték. Április összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; az áprilisoké 52,0). Az elmúlt három évben az áprilisi átlag magasabb volt (54,2), köszönhetően a tavalyi értéknek, de az idei érték összességében így is átlag feletti áprilisi értéknek tekinthető 1995 óta.

MLBKT Beszerzési Menedzser Index – történeti áttekintés
(50 = nincs változás)

Az értékelés kiemelt pontjai:

  • A korábbi áprilisokkal összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú áprilisi átlagot (52,0), de elmarad az elmúlt három év átlagától (54,2).
  • A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része nőtt márciushoz képest, a változások mértéke három esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is. A 2018-as év értékei minden hónapban növekedést mutattak eddig.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent márciusi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár harminckettedik alkalommal. A mostani érték átlag alatti, 1995 óta tízszer volt alacsonyabb az index értéke áprilisban.

Az új rendelések indexe gyengült, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték némileg átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig kilencszer mértünk magasabb áprilisi értékeket a korábbi években.

Az áprilisi szállítási átfutási idő hosszabb lett márciushoz képest, de az ütem lassult. Az index értéke hat hónapja ismét 50,0 pont alatt van. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte végig 50,0 pont alatt volt az elmúlt hét évben.

A vásárolt készletek tizenhatodik hónapja bővülnek, most némileg enyhébb ütemben. Az idei áprilisi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és az ötödik legnagyobb áprilisi. 2016-ban hat hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2017-ben pedig minden hónap ilyen volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan áprilisban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben folyamatosan. Az index értéke alacsonyabb lett márciushoz képest, és ezzel a hatodik legmagasabb áprilisi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe nőtt márciusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a hatodik legmagasabb áprilisi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár huszonnyolcadik hónapja.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonnegyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva az ötödik legnagyobb áprilisi.
  • A késztermékkészletek szintje áprilisban magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme továbbra sem túl erős. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és az ötödik legnagyobb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, 2016-ban szintén öt ilyen hónap volt, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett márciushoz képest, és továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően harmincnégy hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének gyorsabb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már harminchárom hónapja tart.
  • Ebben a hónapban flakon, hőcserélő, kanna, papír, sarokelemek és üveg kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alapanyagokból, alumíniumból, félkész termékekből, hidraulikus munkahengerből, motorokból, műanyagból, műanyag granulátumból, nyersanyagokból, papíripari alapanyagból (rostból), poliamidból, speciális egyedi alkatrészekből, tartalék alkatrészekből, vegyipari alapanyagokból (mellkétermékből). Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.