Márciusban 3,5 százalékkal nőttek a termelői árak

Márciusban az ipari termelői árak összességében 3,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A belföldi értékesítési árak átlagosan 3,3 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóipar árai 3,2 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az ipar exportértékesítési árai 3,6 százalékkal haladták meg a tavaly márciusiakat – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal.

Hirdetés

Belföldön az energiatermelő ágazatokban 3,0, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 3,7 százalékkal emelkedtek a termelői árak. A fogyasztási cikkeket gyártók 1,8 százalékkal emelték az áraikat átlagosan, ám a tartós cikkek ára 3,5 százalékkal emelkedett. A további felhasználásra termelő alapanyag és alkatrészgyártó ágazatok 5 százalékos emelkedést tudtak megtartani az előző hónapok 6-7 százalék körüli emelkedéséből.

A feldolgozóipari exportárak 3,4 százalékos forintban mért emelkedésén belül a járműgyártás árai 6,9 százalékkal emelkedtek, a számítástechnikai cikkek 1,0, a gyógyszereké 2,0 százalékkal esett vissza, a vegyipar exportárai pedig 14 hónapja először estek márciusban 0,5 százalékkal. A forint árfolyama a dollárral szemben 12,6 százalékkal erősödött, az euróval szemben 0,86 százalékot gyengült.

Az első negyedévben a belföldi értékesítés árai 3,4, az exportértékesítéséi 3,6 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,6 százalékkal voltak magasabbak a tavalyi első negyedévieknél.

MTI