Átmeneti megtorpanás a kiskereskedelmi forgalomban áprilisi

A bolti forgalom növekedésének áprilisi lassulását az előző hónaphoz képest egyértelműen a “húsvéthatással” magyarázták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a KSH keddi adatközlését követően. A szakértők szerint a kiskereskedelmi forgalom dinamikus növekedése a reálkeresetek jelentős emelkedése miatt várhatóan az év további részében is fennmarad, és az év második felében csak a tavalyi erős bázis miatt mérséklődik majd a növekedés üteme.

Az MTI jelentése szerint egyébként az eurozónában is a vártnál gyengébb eredmények születtek áprilisban. Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által publikált jelentés szerint  a szezonálisan kiigazított adatok azt mutatják, hogy a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 0,1 százalékkal (éves szinten pedig 1,7 százalékkal bővült) a kiskereskedelmi forgalom. Ez az előző havi, 0,4 százalékos növekedéshez képest mindenképp csalódásnak tekinthető, de az elemzők szerin ennek várhatóan nem lesz komolyabb hatása.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden kiadott első becslése szerint a márciusi 8,7 százalék után áprilisban 4,3 százalékkal nőtt változatlan áron számolt kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A naptárhatástól megtisztítva – főként a húsvéthatás miatt – 6,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint jelentősen lassult a kiskereskedelmi forgalom éves növekedési üteme áprilisban márciushoz képest döntően annak hatására, hogy az eladásokat felpörgették a márciusra eső húsvéti ünnepek.

A jelentős, 7,5 százalékhoz közeli reálbér növekedés, a márciusban 16 éves csúcsra ugró – és azóta is a közelében tartózkodó – fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus növekedése, amely azonban az év második felében a magasabb bázis miatt már lassulhat – fejtette ki az elemző. Várakozása szerint a tavalyi, összességében 5,3 százalékos növekedést az idén gyorsabb ütemű, 5,7 százalékos növekedés követhet.

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén várható átadási hulláma is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani, amint azt a kedden megjelent részletes GDP adatok is tükrözik – tette hozzá Suppan Gergely.

A kiskereskedelem gyorsulása összhangban van a Takarékbank elemzőinek azzal a várakozásával, hogy idén 4,6 százalékos vagy annál is gyorsabb lehet a GDP növekedése. A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti, így a GDP növekedése is meghaladhatja az előrejelzéseket.

Németh Dávid, a K&H Bank elemzője megjegyezte, bár az idei leggyengébb növekedési adatát produkálta áprilisban a kiskereskedelem, mégis emelkedő pályán van. Az élelmiszerek kiugró márciusi forgalma már mutatta, hogy a húsvét húzta fel a növekedést.

Kiemelte, hogy mindhárom fő termékcsoportban, az élelmiszereknél, a nem élelmiszereknél és az üzemanyagoknál gyorsabb volt a növekedés az idei év első négy hónapjában, mint a múlt év egészében, ez pedig pozitív tényező. Németh Dávid szerint az is kedvező, hogy bár az üzemanyag-forgalom növekedése lassult, a drágulás nem hozott drasztikus visszaesést.

Az idei kilátásokról a K&H elemzője azt mondta, hogy bár a nem élelmiszerek pörgethetik a kiskereskedelmet, a hátralévő hónapokban a magas bázis a növekedést némiképp fékezheti. A kiskereskedelemben az idén 5 és 6 százalék közötti bővülésre lehet számítani.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a kiskereskedelmi forgalom áprilisi növekedési üteme elmaradt a 7,5 százalékos piaci várakozástól és az első negyedév átlagától.

A vártnál lassabb bővülés mögött az élelmiszertermék jellegű boltok forgalmának 2,6 százalékos éves emelkedése áll. Vélhetően a választások előtti egyszeri bónusz kifizetések és Erzsébet-utalványok elköltése már márciusban megtörténhetett, így az áprilisi adatokban már nem jelenhettek meg. A folyamatos béremelkedés és a lakosság magas fogyasztási hajlandósága azonban továbbra is komoly hajtóerőt biztosíthat a szektornak, így az év egészét nézve átlagosan 7 százalék feletti növekedéssel számolnak az ING Bank elemzői.

MTI