Jelentősen nőtt az ipari termelés az áprilisi adatok szerint

Áprilisban az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit a márciusi 2,4 százalékos csökkenés után.

Uniós szinten lassult a bővülés

Az Eurostat szerdán azt közölte, hogy az euróövezet 19 tagállamában a várt 2,8 százalék helyett 1,7 százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban az egy évvel korábbihoz képest. (Az előző havihoz képest az ipari termelés 0,9 százalékkal zsugorodott a márciusi 0,6 százalék növekedés után.)

Az Európai Unió 28 tagállamában 0,8 százalékkal csökkent az ipari termelés áprilisban az előző havihoz képest, és 1,7 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.

A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a kibocsátás növekedése 2,9 százalékosra gyorsult az előző havi 1,9 százalékról. A jelentős eltérést a nyers és a kiigazított adatok között az okozta, hogy idén áprilisban kettővel több munkanap volt, mint egy évvel korábban – erősítette meg szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban 0,2 százalékkal emelkedett.

Az év első négy hónapjában ipari termelés 3,8 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 1,9, a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 5,9 százalékkal bővült.

A feldolgozóipar áprilisi termelése 8,1 százalékkal, ezen belül a járműgyártás 7,5 százalékkal nőtt éves összehasonlításban a márciusi 2,6 százalékos esését követően. A villamosberendezések gyártása 21,0 százalékkal megugrott, a gépgyártás viszont negyedik hónapja csökken, áprilisban 1,8 százalékkal. A gumiipar termelése 20,5, a vegyiparé 10,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a gyógyszeripar kibocsátása 2,9 százalékkal emelkedett. Az élelmiszeripari termelés 6,7 százalékkal emelkedett. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 6,1 százalékkal csökkent, főként az előző évinél enyhébb időjárás hatására (Az áprilisi átlagos középhőmérséklet 5,2 Celsius-fokkal magasabb volt a tavalyinál).

Az ipari export volumene 8,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 36 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 7,6 százalékkal nőtt, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 4,6 százalékkal emelkedtek. A villamosberendezések kivitele 21,5 százalékkal, a gumiexport 20,0 százalékkal, a vegyiparé 14,5 százalékkal volt magasabb a tavaly áprilisinál, az élelmiszerek kivitele 2,9 százalékkal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése 5,9 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 11,3 százalékkal nőtt, az energiaszektoré 8,5 százalékkal csökkent az előző év áprilisához képest. A járműgyártás belföldi eladásai 30,0 százalékkal, a gumiiparé 24,5 százalékkal nőtt, a számítástechnikai gyártóké viszont 22,6 százalékkal csökkent. A gépipar 7,2, a villamosberendezések gyártói 8,6 százalékkal növelték belföldi értékesítésüket. A vegyipar eladásai 16,9 százalékkal emelkedtek, a gyógyszeriparé 13,3 százalékkal csökkentek. Az élelmiszeripar belföldi értékesítései változatlan áron 6,4 százalékkal emelkedtek.

Más bontásban a beruházási javak belföldi eladási volumene 13,6 százalékkal, a további felhasználásra termelő alapanyag és félkésztermék gyártók eladásai 17,4 százalékkal a tartós fogyasztási cikkeket előállító termelők belföldi értékesítése 18,5 százalékkal haladta meg a tavaly áprilisit.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatokhoz áprilisban befutott új rendelések 8,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, az új exportrendelések 8,9 százalékkal, az új belföldi megrendelések 4,6 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány ezzel együtt is 7,1 százalékkal elmaradt a tavaly áprilisitól, az exportrendelések 8,4 százalékkal alacsonyabbak a tavaly áprilisiaknál, a járműipari rendelések nyolcadik hónapja csökkenek, és 7,2 százalékkal alacsonyabbak, mint egy éve, a gépipari export megrendelések 38,4 százalékkal estek vissza. A belföldi megrendelések állománya ugyanakkor 14,3 százalékkal nőtt, bár a járműipar rendelései 11,4 százalékkal, a számítástechnikai ágazatnak szóló 17,9 százalékkal alacsonyabbak, a gépipari rendelésállomány viszont 25,9 százalékkal nőtt.

MTI