Rázós menetben a forint árfolyama – maradt az alapkamat, de már változnak az irányok

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a gyengélkedő forintárfolyam ellenére sem változtatott a jegybanki alapkamaton – a döntés után kiadott közlemények hatására előbb gyengült, majd erősödött a forint.

Az MTI döntését követően kiadott tájékoztatója szerint az MNB továbbra is 0,9  százalékos szinten tartotta a jegybanki alapkamatot, melynek értéke így már 2016. május 25 óta változatlan. (Az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlába 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalék maradt.)

Az MTI rövid közleménye azt is megjegyzi, hogy a döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. Az persze kérdés, hogy az említett elemzői várakozásokat az MNB eddigi döntései vagy a piaci elvárások alapján fogalmazták meg.

Hogy ez a kérdés mennyire jogos, azt jól mutatja, hogy az MNB első közleményének hatására a forint rövid ideig 325-forint felé is gyengült az euróval szemben, a piacokat pedig csak az MNB második, a döntés hátterét magyarázó közlemény tudta megnyugtatni.

E közlemény azonban jelentős változást eredményezett (a cikk írásakor éppen 322 forint körül jár az euró árfolyama), mely főként (és szinte kizárólag) annak köszönhető, hogy elismerte, a jelenlegi laza politika nem tartható fent a teljes előrejelzési horizonton. Ez komoly fordulat az MNB eddigi álláspontjához képest.

A változás azért már benne volt a levegőben. A döntés előtt megjelent elemzések kiemelik, hogy a feltörekvő térségek komolyabb szereplői (Kelet-Közép-Európában a cseh és román jegybank, globális szinten pedig a török, az indonéz és az indiai központi bankok) már korábban is kamatemeléseket hajtottak végre. Ahol viszont erre még nem került sor (Lengyelországban), ott az alapkamat mértéke magasabb, mint itthon.

Beszerzés.hu