Történelmi csúcson a GKI konjnktúraindexe

Júniusban ismét csúcsot döntött a GKI konjunktúraindexe – a felmérés szerint az üzleti és fogyasztói várakozások is megközelítették eddigi csúcspontjukat.

Az üzleti szférán belül júniusban az ipar kivételével minden ágazat optimistább lett, az építőipari bizalmi index pedig egyenesen új historikus csúcspontjára emelkedett.

Az ipari bizalmi index némi csökkenése májusi csúcspontjához képest következett be. Az építőipari bizalmi index júniusban csak minimálisan emelkedett, de ezzel is új csúcsára jutott. A kereskedelmi bizalmi index februári maximuma után három hónapon át romlott, de júniusban csaknem újra elérte februári szintjét. A szolgáltatói bizalmi index a májusi zuhanás után emelkedett, de nem érte el áprilisi történelmi csúcsát. Javult az általános üzletmenet megítélése, jobbak lettek a forgalmi várakozások is.

A foglalkoztatási hajlandóság az iparban gyengült, a kereskedelemben, a szolgáltató szektorban és főleg az építőiparban erősödött, a lakosság munkanélküliségtől való félelme pedig még soha nem volt ilyen alacsony.

Az áremelési törekvés az ipari és szolgáltató vállalatok körében kissé visszafogottabb, az építőiparban és főleg a kereskedelemben markánsabb lett. Minimálisan, de tovább erősödött a fogyasztók inflációs várakozása.

Szinte minden ágazatban látványosan rosszabb lett a magyar gazdaság perspektívájáról alkotott vélemény, a kereskedelemben és a fogyasztók körében – ahol erre már májusban sor került – viszont némi javulás volt tapasztalható.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke júniusban a májusi romlás után, annál kisebb mértékben, de javulni tudott, s nem sokkal maradt el áprilisi, illetve 16 évvel ezelőtti csúcsától. A lakosság saját pénzügyi helyzetét és jövőbeli megtakarítási képességét is kissé jobbnak látta, mint egy hónappal ezelőtt.

Ez utóbbi 16 éve nem volt ilyen kedvező, mint jelenleg. Kedvezőbbnek látták az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is.

GKI

(A teljes beszámoló a GKI oldalán.)