Erősödött az euroövezet növekedési üteme

A szolgáltatóipar várakozáson felüli teljesítményének köszönhetően júniusban gyorsult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedési üteme.

A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet azt közölte, hogy a szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatok összesítésével képzett kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) júniusi értéke 54,9 pontra emelkedett a májusi 54,1 pontról (ez utóbbi 18 havi mélypont volt). Elemzők minimálisan gyengébb, 54,8 pontos júniusi adatra számítottak.

Németországban, a legnagyobb euróövezeti gazdaságban, három hónapja a legmagasabb szintre, 54,8 pontra emelkedett a kompozit BMI. A mutató Franciaországban 2 havi csúcsra, 55 pontra erősödött, Olaszországban pedig 4 havi csúcsra, 53,9 pontra nőtt, miközben Spanyolországban 17 havi mélypontra, 54,8 pontra esett.

IHS Markit adatai szerint a szolgáltatóipari BMI júniusban 55,2 pontra emelkedett a májusi 53,8 pontról (szakértők kisebb javulást, 55 pontot vártak májushoz képest), a júniusi feldolgozóipari BMI azonban a 54,9 pontos értékkel 18 hónapos mélypontjára esett. Utóbbi értéke májusban még 55,5 pontos volt.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait kommentálva hangsúlyozta, hogy az összesített indexet a feldolgozóipar visszahúzó erejével szemben a szolgáltatóipar teljesítménye segítette növekedéshez. Hozzátette, a felmérés adatai alapján a második negyedévben 0,5 százalékkal nőhet a GDP az előző negyedévhez képest az euróövezetben.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

MTI

Hirdetés