Akadozik a digitalizáció a kkv szektorban – ez pedig nem túl jó hír

A magyar kis- és középvállalkozások (kkv) fele szerint nem fontos a digitalizáció, 72 százaléka nem hajtott végre informatikai fejlesztést az elmúlt két évben – összegzi a T-Systems Magyarország csütörtökön Budapesten bemutatott reprezentatív kkv-kutatása, amely szerint ugyanakkor a digitális fejlesztés versenyelőnyt jelent.

Fejes Zoltán, a T-Systems kis- és középvállalati megoldásokért felelős vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón ismertette: a mintegy 800 magyarországi kkv-döntéshozóval készített kutatás szerint a cégek 25 százaléka költött az elmúlt 1-2 évben informatikai fejlesztésekre, 49 százalék a vállalkozása fejlettségét kielégítőnek tartja.

Kitért arra, hogy a felmérés szerint a digitalizáltság Magyarországon erősen e-mail fókuszú. Az ügyfelekkel való kapcsolattartáshoz 88 százalék használ telefont, 83 százalék e-mailt (is) küld, míg a kkv-k 36 százaléka postai úton, illetve 69 százalék személyesen tartja a kapcsolatot az ügyfelekkel.

A felmérés eredményei alapján a többség (46 százalék) szerint a legfontosabb kihívás az üzletszerzés, 42 százalék a költséghatékonyságot emelte ki, a kapcsolatok javítását mindössze 13 százalékuk. A termékfejlesztést és a digitalizációval való lépés tartását 13-13 százalék nevezte kihívásnak.

Fejes Zoltá kifejtette: a digitalizáció alacsony szintjére utal az is, hogy a kkv-k a számláikat még mindig nyomtatják és papír formájában iktatják, a teljesen papírmentes számlatárolás mindössze 7-8 százalékos. Online ügyfélszolgálattal, chat-es elérhetőséggel hatból egy vállalkozás rendelkezik. A kisvállalkozások negyede, de még a nagyobbaknak is csak a fele végzett online beszerzést az elmúlt egy évben. Céges honlapja pedig csak minden második vállalkozásnak van.

A kutatás szerint az informatikai biztonság a válaszadók 84 százaléka szerint fontos kérdés – 80 százalékuk az IT-eszközökön tárolt adatok biztonságát is kiemelt feladatnak tartja. Ugyanakkor a legfrissebb verziójú, biztonságos szoftverek használata csak minden második megkérdezett számára kulcskérdés. A cégek a kapcsolódó kiadásaikat is igencsak megfontolják: 46 százalék alkalmaz ingyenes megoldást IT eszközök védelmére (ez a mobiltelefonok esetén 45 százalék). A megkérdezettek 75 százaléka a fentiek ellenére elégedett az informatikai infrastruktúrájával és az adatvédelemmel.

Fejes Zoltán a kutatás egyik jelentős tanulságaként arra hívta fel a figyelmet, hogy a kkv-k vezetői alulértékelik a lehetséges informatikai veszélyeket – mindössze a válaszadók 19 százaléka nyilatkozott erről, és csak 16 százalék emelte ki az adatvesztésből eredő lehetséges problémákat.

Szólt arról is, hogy Magyarországon a tízfős kkv-k közül csak minden második döntéshozó hallott az Európai Unió új általános adatvédelmi rendeletéről (angol rövidítéssel: GDPR), a 20 dolgozó feletti cégek vezetői közül pedig minden ötödiknek ismeretlen a rendelet. A kkv-k 46 százaléka szerint nem kell foglalkozni a GDPR miatti változásokkal, 19 százalék semmilyen változtatást nem tervez.

Kaszás Zoltán vezérigazgató rámutatott: a kkv-k gazdasági súlya jelentős a magyar gazdaságban, ezért digitális felkészültségük az egész ország versenyképességére kihat.

Kiemelte, hogy a cégek túlnyomó része az üzletmenet folytonosságára koncentrál, a digitalizációt szükséges rossznak tekinti, miközben az a versenyképességet jelenti. Pedig kkv-k digitális fejlesztése már az 1-2 fős vállalkozások számára is komoly versenyelőnyt jelenthet.

MTI

Hirdetés