Gyorsult az ipari termelői árak növekedési üteme az euróövezetben

Jelentősen gyorsult az ipari termelői árak növekedésének éves üteme az euróövezetben és az Európai Unióban is az energiaárak erős emelkedésének következtében.

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) csütörtökön közölte, hogy az euróövezetben, éves összevetésben, 3,6 százalékkal nőttek a termelői árak. Elemzők 3,5 százalékos emelkedésre számítottak a májusi 3,0 százalékos növekedés után.

Havi összevetésben 0,4 százalékkal kúsztak feljebb az ipari termelői árak júniusban. Az előző hónapban mért 0,8 százalékos növekedés után elemzők 0,3 százalékos emelkedést vártak.

Az Európai Unióban 0,4 százalékkal nőttek az ipari termelői árak az előző hónaphoz képest, éves összevetésben pedig 4,4 százalékos volt az emelkedés júniusban. Májusban a havi szintű emelkedés 1,1 százalékot, az éves pedig 3,7 százalékot tett ki.

A gyakran változékony energiaárakat nem számolva, a termelői árak éves összevetésben 1,6 százalékkal nőttek júniusban az euróövezetben, az unióban pedig 1,8 százalékkal. Májushoz képest 0,2 százalékos volt a növekedés mindkét blokkban.

Éves összevetésben a legnagyobb emelkedést Dániában (9,1 százalék), Belgiumban (8,4 százalék), Nagy-Britanniában (8,2 százalék), Észtországban (8,0 százalék) és Magyarországon (7,4 százalék) mérték. Két országban – Írországban 2,6 százalékkal, Luxembourgban pedig 1,5 százalékkal – csökkentek az ipari termelői árak.

Havi szinten Dániában (2,6 százalék), Észtországban (2,1 százalék) és Magyarországon (1,6 százalék) nőttek legnagyobb mértékben az ipari termelői árak, míg Luxembourgban 0,9 százalékkal, Görögországban 0,6 százalékkal, Horvátországban pedig 0,1 százalékkal csökkentek.

MTI

 

Hirdetés