Kína nem fogja válasz nélkül hagyni az amerikai kereskedelmi vámok újabb emelését

Kína gyorsan reagálna Donald Tramp újabb, a kínai áruk vámtarifájának drasztikus megemelését célzó tervére. Azok megvalósulása esetén ugyanis 60 milliárd dollár értékű amerikai árura vetne ki szinte azonnali büntetővámot – adta hírül a Quartz.

A kínai termékekre kirótt vámtarifa 10%-ról 25%-ra történő emelése azon kívül, hogy szembe megy a Kereskedelmi Világszervezet szabályaival, komolyan sérti Kína érdekeit – idézi a cikk a kínai pénzügyminisztert.

Kína válaszként közel 2500 termékre (a kakaóvajtól, a boron és cipzáron át a cseppfolyós földgázig) vetne ki 25%-os, majd 1100 termékre (többek között rágóra, termoszra és régiségekre) 20%-os, 1000 árucikkre (például csiszolópapírra és optikai kábelre) 10%-os és valamivel több mint 650 árutermékre (úgy mint formaldehidre, traktor alkatrészekre vagy sebességmérő műszerekre) 5%-os vámot.

A válaszreakció nem véletlen, hiszen a Donald Trump által felvázolt terv mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai árút érintene.

Jellemző azonban, hogy az amerikai kormányzat bejelentést az Egyesült Államokban is széles körben kritizálták – szakmai szervezetek, közgazdászok, valamint politikusok (demokrata és republikánus oldalról egyaránt). Mindezek ellenére úgy tűnik, a kormányzat kitart az eddigi stratégiája mellett, melybe a bejelentett intézkedés is jól beilleszkedik.

Forrás: Quartz

- H I R D E T É S -