Még erős, de már fékeződik a növekedés

A magyar gazdaság 2018 második negyedévében a vártnál és a legtöbb EU-tagállamnál gyorsabban bővült, ugyanakkor ez a dinamika az EU módszertana szerint számítva második negyedéve lassul – áll a GKI most kiadott elemzésében.

Az idén várhatóan 4% feletti GDP-bővülés (a GKI 4,2%-ra emelte előrejelzését) jövőre 3% közelébe mérséklődik, ami a régióban az alacsonyabbak közé számít majd. Az EU-s forrásokból finanszírozott beruházások és a választások által is gerjesztett lakossági fogyasztás növekedése ugyanis a következő időszakban lassulni fog, ráadásul a politikai és gazdasági környezet bizonytalanságai (így a török és olasz helyzet, a vámháború aktuális fejleményei, vagy a FED kamatemelései) miatt az egész EU-ban fékeződésre számítanak.

Idén a leggyorsabban az építőipar, a mezőgazdaság, az infó-kommunikációs ágazat és a kereskedelem bővül.  Az építőipar mutatója azonban a magas bázis miatt kisebb lesz a tavalyinál, és várhatóan az ipar is lassul – főleg a járműiparban zajló átalakulás és piaci bizonytalanság miatt. A piaci szolgáltatások – főleg a kereskedelem és a turizmus – gyorsan bővülnek. A beruházások bővülése a második negyedévben felgyorsult, s ennek alapján a GKI 12%-ra emelte az állóeszköz-felhalmozás várható növekedési ütemét.

A tavalyi kétszámjegyűnél valamivel kisebb ütemű, de továbbra is nagyon magas, 7-8%-os reálkeresetnövekedés várható. Az immár hatodik éve tartó fogyasztás-bővülés 4,5%-kal feltehetőleg idén éri el csúcspontját.

Az infláció júliusban már ötödik hónapja gyorsult, s elérte a 3,4%-ot. Ez a harmadik legmagasabb az EU-ban. Az év során némi további emelkedés lehetséges, többek között a gyenge forint következtében, éves átlagban 3% körüli ütem valószínű.

A munkanélküliség 2017 végéhez viszonyítva már alig csökken, de eközben a közmunkások száma kedvező módon mérséklődik, igaz még mindig csaknem eléri a munkanélküliek számát. A hivatalos munkanélküliség  Magyarországon a harmadik legkisebb az EU-ban – a közmunkások nélkül viszont a magyar munkanélküliségi ráta is az EU átlaga körüli lenne.

Az EU módszertana szerinti számított államháztartási hiány 2,2% körüli alakul, ugyanakkor a magas pénzforgalmi hiány miatt csak alig csökkenő, az EU elvárásaitól elmaradó, 73% felett maradó GDP-arányos államadósság várható.

A GKI teljes elemzését itt olvashatja!

GKI