Beszerzési Menedzser Index: lassult a bővülés üteme

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 53,8. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az év első felében a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2018 második felében is. Az ütem lassult, és a nyár eleji értékekhez áll inkább közelebb.

A 2018 szeptember havi index kisebb a 2018 augusztusi (56,0) értéknél, és a nyolcadik legmagasabb szeptemberi érték. Szeptember összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a szeptembereké 52,8). Az elmúlt három évben a szeptemberi átlag magasabb volt (57,1), köszönhetően leginkább az elmúlt két év értékének, de az idei érték összességében így is átlag feletti szeptemberi értéknek tekinthető 1995 óta.

MLBKT Beszerzési Menedzser Index – történeti áttekintés
(50 = nincs változás)

Az értékelés kiemelt pontjai:

  • A korábbi szeptemberekkel összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú szeptemberi átlagot (52,8), de nem éri el az elmúlt három év átlagát (57,1).
  • A felmérésben vizsgált részindexek fele csökkent augusztushoz képest, a változások mértéke két esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban. A 2018-as év értékei minden hónapban növekedést mutattak májusig, majd két hónap csökkenés jött, ami az előző hónapban véget ért.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent augusztusi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár harminchetedik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta nyolc alkalommal volt magasabb az index értéke szeptemberben.

Az új rendelések indexe gyengült, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig kilencszer mértünk magasabb szeptemberi értékeket a korábbi években.

A szeptemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett augusztushoz képest, de az ütem némileg lassult. Az index értéke tizenegy hónapja ismét 50,0 pont alatt van. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek első alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, de enyhe ütemben. Az idei szeptemberi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a hetedik legnagyobb szeptemberi. 2016-ban hat hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2017-ben pedig minden hónap ilyen volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt időszaktól eltérően szeptemberben növekedésre utal, második alkalommal két hónap után. Az index értéke magasabb lett augusztushoz képest, és ezzel a második legmagasabb szeptemberi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe nőtt augusztusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a tizenharmadik legmagasabb szeptemberi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár harmincharmadik hónapja.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonkilencedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva az ötödik legnagyobb szeptemberi.
  • A késztermékkészletek szintje szeptemberben alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nem túl erős. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a hatodik legkisebb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, 2016-ban szintén öt ilyen hónap volt, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent augusztushoz képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően harminckilenc hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését. Az elmúlt négy év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott.
  • Ebben a hónapban acél, acél és alumínium termékek, bányagépek alkatrészei, csirkemell, DAP, gyorsacél, hal, homok diszperziós festék, kálisó, lemez, MAP, munkabér, poliamid, síklemez és üzemanyag kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, csirkéből, csirkecombból, csirkemell filéből, dolomitból, folyósító papírzsákból, galvanizált kábelekből, kávéból, makrélából, munkahengerből, műanyag granulátumból, poliamidból, speciális laprugóból, szállítási kapacitásból, timföldhidrátból és vasanyagból. Jelentősebb árcsökkenésről élőállat és réz esetében számoltak be a válaszadóink.