Augusztusban 0,3 százalékkal nőttek a termelői árak az Unióban

Augusztusban a vártnál valamivel nagyobb mértékben 0,3 százalékkal emelkedtek a termelői árak az euróövezetben, így ebben a hónapban az euroövezeti és uniós szintű növekedés is azonos szintet ért el.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden azt közölte, hogy augusztusban 0,3 százalékkal emelkedtek a termelői árak az euróövezet 19 tagállamában az előző havihoz képest, és ugyancsak 0,3 százalékkal az Európai Unió 28 tagállamában. (A piac kisebb, 0,2 százalékos augusztusi áremelkedést várt az euróövezetre.)

Júliusban az euróövezetben 0,7 százalék, az EU-ban 0,5 százalék volt a havi áremelkedés.
Az előző évivel összevetve az euróövezetben 4,2 százalékkal, az Európai Unióban pedig 4,7 százalékkal emelkedtek az idén augusztusban a termelői árak. (Az euróövezetre 3,8 százalékos éves áremelkedést várt a piac augusztusra.)

Az euróövezetben az ipari termelői árak 0,3 százalékos havi emelkedése az energiaárak 0,9 százalékos, a tartós használati cikkek 0,2 százalékos, valamint az alapanyagok, a tőkejavak, illetve a nem tartó használati cikkek 0,1 százalékos áremelkedéséből áll össze. Az energiaárak nélkül az ipari termelői árak nem változtak augusztusban az euróövezetben.

Az Európai Unióban a 0,3 százalékos havi áremelkedést az energiaipari szektorban bekövetkezett 1 százalékos, illetve az alapanyagok, tőkejavak, tartós és nem tartós használati cikkek körében végbement 0,1 százalékos áremelkedésnek volt tulajdonítható. Energiaárak nélkül az EU-ban 0,1 százalékkal nőttek havi bázison az ipari termelői árak augusztusban.

Havi bázison a legnagyobb áremelkedést Lettországban regisztrálták augusztusban, 2,1 százalékosat, Romániában 1 százalékosat, Dániában 0,8 százalékosat, valamint Belgiumban és Magyarországon egyaránt 0,6 százalékosat.

Az ipari termelői árak éves bázison a legnagyobb mértékben Dániában emelkedtek, 10,3 százalékkal, Belgiumban 9,5 százalékkal, Észtországban 9,2 százalékkal és Magyarországon 8,4 százalékkal. Árcsökkenést csak Írországban regisztráltak, 2,8 százalékosat.

MTI