Beszerzési Menedzser Index: kedvező októberi folyamatok

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 57,3. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az év első felében a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2018 második felében is. Az ütem gyorsult, és az év eleji értékekhez áll inkább közelebb.

A 2018 október havi index nagyobb a 2018 szeptemberi (54,1) értéknél, és a második legmagasabb októberi érték. Október összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; az októbereké 52,1). Az elmúlt három évben az októberi átlag magasabb volt (56,0), köszönhetően leginkább az elmúlt két év értékének, és az idei érték összességében így is átlag feletti októberi értéknek tekinthető 1995 óta.

MLBKT Beszerzési Menedzser Index – történeti áttekintés
(50 = nincs változás)

Az értékelés kiemelt pontjai:

  • A korábbi októberekkel összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú októberi átlagot (52,1), és az elmúlt három év átlagát is (56,0).
  • A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része növekedett szeptemberhez képest, a változások mértéke négy esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban. A 2018-as év értékei minden hónapban növekedést mutattak májusig, majd rövid csökkenés jött, ami két hónappal ezelőtt véget ért.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe növekedett szeptemberi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár harmincnyolcadik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta nem volt magasabb az index értéke októberben.

Az új rendelések indexe erősödött, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig nem mértünk magasabb októberi értékeket a korábbi években.

Az októberi szállítási átfutási idő hosszabb lett szeptemberhez képest, és az ütem némileg gyorsult. Az index értéke tizenkét hónapja ismét 50,0 pont alatt van. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek második alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, de enyhe ütemben. Az idei októberi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a kilencedik legnagyobb októberi. 2016-ban hat hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2017-ben pedig minden hónap ilyen volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt időszakhoz hasonlóan októberben is növekedésre utal, harmadik alkalommal két hónap szűkülés után. Az index értéke magasabb lett szeptemberhez képest, és ezzel a harmadik legmagasabb októberi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe nőtt szeptemberi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb októberi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár harmincnegyedik hónapja.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően harmincadik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a hetedik legnagyobb októberi.
  • A késztermékkészletek szintje októberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nem túl erős. A korábbi októberi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a negyedik legnagyobb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, 2016-ban szintén öt ilyen hónap volt, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt szeptemberhez képest, és továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően negyven hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését. Az elmúlt négy év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott.
  • Ebben a hónapban acél, akác, alumínium, aroma, bányagép-alkatrész, csirkecomb, csirkemell, csirkeszárny, fa alapanyag, flakon, fürdősó, gumiipari alapanyag, gyümölcsök, kábel, masszázsolaj, poliamid, réz, síklemez, tej, tégely, tölgy és üzemanyag kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt csirkéből, csirkemell filéből, dolomitból, elektronikai komponensekből, fuvarozási kapacitásból, gyümölcsökből (málna, eper), kábelekből, munkahengerből, műanyaggranulátumból, műanyagrudakból, papíripari alapanyagból (rost), passzív elektronikai alkatrészekből, speciális laprugóból, tejből, timföldhidrátból és vasanyagból. Jelentősebb árcsökkenésről ezüst esetében számoltak be a válaszadóink.
Hirdetés