Gyengébben teljesített az ipar szeptemberben

Szeptemberben a munkanaphatástól megtisztított ipari termelés 2,2 százalékkal emelkedett, a nyers adat szerint 0,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – jelentette kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Eközben az Unióban

Az előzetes várakozásoknál kisebb mértékben csökkent havi szinten az euróövezet ipari termelése szeptemberben.

Az Eurostat által kiadott jelentés szerint naptárhatással és szezonális kiigazítással számolva, havi összevetésben 0,3 százalékkal csökkent az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése, éves szinten pedig naptárhatással számolva 0,9 százalékos emelkedést mértek szeptemberben. (Elemzők havi összevetésben 0,4 százalékos visszaesésre, éves szinten pedig 0,3 százalékos növekedésre számítottak szeptemberben az augusztusban mért egyaránt 1,1 százalékos havi és éves szintű euróövezeti bővülés után.)

Az Európai Unió 28 tagállamában augusztushoz képest 0,2 százalékkal csökkent, tavaly szeptemberhez képest pedig 1,1 százalékkal bővült az ipari termelés. (Augusztusban az unióban 0,8 százalékkal emelkedett az ipari termelés havi összevetésben, míg éves szinten 1,3 százalékos volt a bővülés.)

A naptárhatással korrigált szeptemberi kibocsátás tavaly július óta a legszerényebb növekedést mutatta. Augusztushoz viszonyítva 2,1 százalékkal csökkent a termelés. Az eltelt idei kilenc hónapból ötször csökkent az ipar teljesítménye havi összehasonlításban, és a szeptemberi volt a legnagyobb mértékű.

Az feldolgozóipari export volumene 7,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az ipar belföldi értékesítése 4,5, ezen belül a feldolgozóiparé 6,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül a döntő súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése a nyers adatok szerint 1,4 százalékkal csökkent, ugyanakkor a csekély súlyú bányászaté 90,7, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 5,3 százalékkal emelkedett.

A feldolgozóipari termelés több mint negyedét képviselő járműgyártás kibocsátása 9,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A közúti járműalkatrész gyártásának volumene 1,8, míg a közúti gépjármű gyártásáé 17,5 százalékkal visszaesett. A járműipar alacsony teljesítményszintje új rendelésmutatóiban is tükröződik, írta jelentésében a KSH. Az új exportrendelések 10,6, a belföldiek 7,8 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbiaktól. A korábbi megrendelések jóvoltából az összes export megrendelés így is 9,1 százalékkal, a belföldiek 24,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat.

A feldolgozóipari termelés 12, de az export 17 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában a termelés 2,1 százalékkal csökkent, de az export alig, 0,1 százalékkal nőtt. A két legjelentősebb alágazat közül a híradástechnikai berendezés gyártása 35 százalékkal bővült, ugyanakkor az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 11,1 százalékkal csökkent, fűzte hozzá a jelentés.

A feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,4 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A legnagyobb súlyt, 24 százalékot képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 4,8 százalékkal emelkedett, míg a legjobban, 17,6 százalékkal a második legjelentősebb (súlyú) italgyártás nőtt, ezzel szemben a pékáru, tésztafélék gyártása esett vissza a legnagyobb mértékben, 7,3 százalékkal.

A gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása emelkedett az alágak közül a legjobban, 13,7 százalékkal a belföldi eladások 22,7 és a külpiaci értékesítés 6,4 százalékos emelkedésének köszönhetően.

A gépek és gépi berendezések gyártásában a kibocsátás 7,9 százalékkal csökkent, elsősorban a legnagyobb szakágazati súlyú motor-, turbinagyártás visszaesése miatt.
Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 11,1 százalékkal a gyógyszergyártás maradt el az egy évvel korábbitól, főleg a kivitel igen kedvezőtlen alakulása, 22,6 százalékos zuhanása miatt.

A megfigyelt ágazatok összes rendelésállománya 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbiakat, bár a belföldi rendelések második hónapja csökkentek szeptemberben 5,5 százalékkal, az export megrendelések 7,9 százalékkal nőttek.

MTI

Hirdetés