Novemberben tovább lassult az euróövezeti gazdasági teljesítmény növekedési üteme

Novemberben tovább lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének a növekedési üteme a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet szerdán közzétett jelentése szerint.

Novemberben 52,7 pontra, 2016 szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent az októberi 53,1 pontról a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat összefoglaló kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) az euróövezetben. A kompozit BMI végleges értéke jobbnak bizonyult az 52,4 pontos előzetes értéknél. (A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.)

Novemberben a legjobb eredményt Írország érte el 56,6 ponttal. Franciaország 54,2 pontot, Spanyolország 53,9 pontot ért el. Németország novemberben 47 hónapja a legalacsonyabb teljesítményt nyújtotta 52,3 pontos kompozit BMI-vel.

A novemberi végleges euróövezeti BMI jobbnak bizonyult ugyan az előzetes értékénél, de így is mintegy 0,3 százalékos negyedik negyedéves GDP-növekedésre lehet a felmérés alapján következtetni – kommentálta a jelentés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Hozzátette: az üzleti bizalom a leggyengébb 2014 vége óta, de a mindezidáig meglehetősen magas munkaerő-kereslet is a gyengülés jeleit mutatja. A foglalkoztatás közel két éve a legszerényebb növekedést mutatta novemberben.

MTI

HirdetésBeszerzői Bár 4.0 Budapest, 2022.10.13.