Lassulhat a kiskereskedelem bővülése

A következő hónapokban fennmarad a kiskereskedelmi forgalom növekedése, de az ütem lassulhat az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 6,6, naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Az adatok a forgalom növekedésének gyorsulását jelzik a szeptemberi 5,4, és különösen a 4,4 százalékos kiigazított adathoz képest.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy véli, a magasabb bázis miatt az év hátralevő részében már lassulhat a kiskereskedelmi forgalom bővülése. A tavalyi 5,6 százalékos növekedést az idén gyorsabb, 6,3 százalékos növekedés követheti, ami hozzájárul a GDP növekedésének idei gyorsulásához is – tette hozzá.

Kitért arra, hogy jövőre a reálbérek növekedése 6 százalékhoz közeli mértékben folytatódhat a várakozásaik szerint, így a kiskereskedelmi forgalom növekedése is tovább tarthat, a mértéke azonban 4,5 százalékra lassulhat. A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma is.

A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani. Az új autó regisztrációk pedig az első tizenegy hónapban 20,4 százalékkal emelkedtek, noha szeptembertől az új károsanyagkibocsátás-mérési szabályozások bevezetése miatt több modell eltűnt a kínálatból, ami átmeneti visszaesést okozott a forgalomba helyezések számában.

A kiskereskedelem gyorsulása összhangban van a Takarékbank azon várakozásával, hogy idén a tavalyi 4,1 százalékot meghaladó lehet a gazdaság növekedése, így 4,8 százalékos GDP-emelkedésre számítanak.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a feszes munkaerőpiac továbbra is segítheti a háztartások fogyasztási hajlandóságának növekedését, ám a magas bázis miatt nehéz elképzelni a további erőteljes javulást. Az elemző az idei év hátralevő részében fokozatosan mérséklődő ütemű kiskereskedelmi bővülésre számít, az év egészében pedig valamivel 6 százalék feletti növekedést vár.

A bolttípusok bővülési szerkezetében érdemi meglepetés nem történt októberben: mind az élelmiszer, mind pedig a nem élelmiszer-kiskereskedelem dinamikája tökéletesen beleillik az idei év trendjébe. A gépjármű-üzemanyag forgalom esetében a 4,4 százalékos éves alapú növekedés a leggyengébb ebben az évben, ami főképpen az üzemanyagárak jelentős, 15,5 százalékos éves és 1,1 százalékos havi áremelkedése miatt történhetett – vélekedett az ING Bank elemzője.

MTI

- H I R D E T É S -