Alvásfigyelő fejtámla?

Az új évre készülve bizony a lehetséges új technológiákról és újításokról is tájékozódnunk kell. Na de egy fejtámla is lehet modernebb, mint az eddigieknél? Bizony lehet – ezt igazolja a partnerünk cikke. (Szponzorált tartalom.)

Te utálni fogod, de a főnökök és csapatvezetők új szuperfegyvere lehet az irodai hatékonyság javítására egy olyan fejtámla, ami jelzi, ha alszanak a székben – munka helyett…

Ne aggódjatok, forgószékekben még nem létezik ez a vívmány. Ma még nem…

Az utakon életeket fog menteni

Nemrég jelent meg egy érdekes technológia a Freer Logic amerikai cég és a Changhong Electric tengerentúli leányvállalata, a Changhong Research Labs közös fejlesztésében.

A neuro-biomonitoros eszköznek bonyolult a neve, de annál egyszerűbb az alapelve: folyamatosan figyeli a vezetőt, és ha azt érzékeli, hogy akár csak egy pillanatra is elalszik, hangjelzéssel ébreszti fel.

A CES-en bemutatott fejtámla nem csak egyszerűen arra figyel, hogy éppen nekidőlnek-e. Sokkal kifinomultabb: EEG van beleépítve, mely ténylegesen a vezető agyhullámait monitorozza és elemzi.

Az alvás egyes fázisainak ugyanis jól megkülönböztethető agyhullám-mintái vannak

Amikor azt mondjuk, hogy “álomba merülünk”, agyunk valójában nem kezd el rögtön álmodni. Az alvásnak csak a legmélyebb szakaszában álmodunk, és akkor is csak pár perces időtartamokban – jóllehet mindez az álomban sokkal hosszabb időnek tűnik.

Álmainkban sokszor repülünk vagy zuhanunk, ennek pedig az az oka, hogy ilyenkor megváltozik az érzékszerveinkből az agyunkba jutó információk feldolgozása.

Arra is van magyarázat, hogy miért álmodja a legtöbb embernek elalvás után azt hogy esik, amitől azonnal fel is riad. Ennen az az oka, hogy a szív és a keringés tempója lelassul, így kevesebb friss oxigén is jut a belső szerveidhez, az agyad azonban még a “nappali” teljesítményen pörög. Oxigénhiányos állapotot észlelve agyunk összerántja izmainkat, hogy felébredjünk, és ez az a rándulás, amit a kezdődő álomban általában esésként vagy fizikai traumaként látunk.

(És ezért sem egészséges az ágyban, lefekvés előtt mobiltelefonozni: az ilyen tevékenység is felpörgeti agyunkat, amitől aztán rosszul alszunk, mert felborul az idegi működés természetes ritmusa).

Visszatérve a fejtámlákra…

Azt, hogy valaki éppen alszik-e a székben, nyilván nem kell figyelnie egyetlen fejtámlának sem, de más fontos feladatai lehetnek. Egy igazán ergonomikus szék azért fejtámlás, mert

  • megtámasztja a nyakadat, aminek izmai ettől nem feszülnek, így fájni sem fognak;
  • a karfákkal együtt tehermentesíti a váll-övet is, ami egyébként a fejfájás kiváló ellenszere is lehet;
  • fejtámlával egészségesebb marad a keringés is a nyaki erekben;
  • és persze sokkal kényelmesebb.

Nem minden szék igényel fejtámlát, az aktív üléshez például nem is javasolt. Fontos az ülési szokásaink feltérképezése annak eldöntésében, hogy a mi testünk igényli-e.

Pont ezért várunk bemutatótermünkben egy beszélgetésre. Ha igazán jó székekre vágysz, gyere el hozzánk.

Hirdetés