Decemberben tovább csökkent az euróövezet feldolgozóipari teljesítménye

Decemberben tovább csökkent és 2016 eleje óta a leggyengébb teljesítményt nyújtotta az euróövezeti feldolgozóipar a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet szerdán publikált felmérése alapján.

Nem csak Európa botladozik

Az amerikai feldolgozóipar teljesítménynövekedése 15 hónapja legkisebb ütemre (53,8 pontra) lassult decemberben – jegyzi meg elemzésében az IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet. Egy éve decemberben a mutató magasabban, 55,5 ponton állt.

A Markit felmérése szerint az új megrendelések száma szintén 15 havi negatív szintet mutat, az üzleti bizalom pedig 2016 októbere óta nem volt ilyen alacsonyabb.

Decemberben az előzetes értékkel megegyező, 51,4 pontra csökkent az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a novemberi 51,8 pontról.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Az euróövezeti feldolgozóipari BMI decemberi értéke 2016 februárja óta a legalacsonyabb, de ezzel együtt is már öt és fél éve áll az 50 pontos határ felett. A feldolgozóipar új megrendelései már a harmadik egymást követő hónapban csökkentek decemberben. Az ágazat kilátásainak megítélését számszerűsítő mutató pedig hat éves mélypontot ért el.

Decemberben a holland feldolgozóipari BMI bizonyult a legmagasabbnak 57,2 ponttal. A második legjobb teljesítményt Írország nyújtotta 54,5 ponttal, bár ez kilenc havi mélypontnak számít. A harmadik legjobb teljesítmény az osztrák volt 53,9 ponttal, a negyedik pedig a görög 53,8 ponttal.

A német feldolgozóipar teljesítménye 33 havi mélypontra, 51,5 pontra zuhant decemberben, és ezzel az ötödik helyet szerezte meg az euróövezeti rangsorban. A rangsorban hatodik Spanyolország 28 havi mélypontot ért el 51,1 ponttal.

Franciaország és Olaszország feldolgozóipari teljesítménye csökkent decemberben: a francia 49,7 ponttal 27 havi, az olasz 49,2 ponttal két havi mélypontra.

Kiábrándító decemberi teljesítményadatok, a feldolgozóipar fellendülésből stagnálás közeli állapotba fordult – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. “A gyenge adatok alapján még az is előfordulhat, hogy éppen a termelőipari ágazat fékezi le a negyedik negyedévi gazdasági növekedést, homlokegyenest ellenkező módon a pont egy évvel ezelőtti helyzetnek. Az év utolsó három hónapjában a feldolgozóipar 2013 második negyedéve óta a leggyengébb teljesítményt nyújtotta” – tette hozzá.

Elmondta: az a legnyugtalanítóbb, hogy a decemberi teljesítményt a meglévő megrendelés-állományból sikerült elérni, miközben új megrendelések alig-alig érkeztek be.

Következésképpen az elkövetkező hónapokban vissza kell majd fogni a termelőkapacitást, hacsak nem következik be fellendülés a keresletben – közölte. Decemberben már sorban a harmadik hónapja csökkentek az új megrendelések – fejtette ki.

MTI