Novemberben a vártnál is jobban erősödött a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben

Az euróövezetben a vártnál nagyobb mértékben nőtt novemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző havihoz képest.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn azt közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,6 százalékkal bővült októberhez képest az euróövezetben és 0,7 százalékkal nőtt az Európai Unióban.

Elemzők szerényebb, 0,1 százalékos növekedést vártak novemberre az euróövezetre.
Októberben az euróövezet 19 tagállamában szintén 0,6 százalékkal, az Európai Unióban pedig 0,4 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző havihoz képest.
Novemberben az egy évvel korábbival összevetve naptári kiigazítással az euróövezetben 1,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene, az Európai Unióban pedig 2,1 százalékkal.

A kiskereskedelmi forgalom legnagyobb havi növekedését Lettországban regisztrálták novemberben, 2,4 százalékosat. Lengyelországban és Észtországban egyaránt 2,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom novemberben az előző havihoz képest.
A legnagyobb havi csökkenés Szlovéniában volt, 1,6 százalékos és Ausztriában, 0,5 százalékos.

Éves alapon Szlovéniában nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom novemberben, 10,7 százalékkal. Romániában 7,2 százalék, Litvániában pedig 7 százalék volt novemberben a kiskereskedelmi forgalom éves növekedése.

Belgiumban 1,6 százalékkal, Máltán 1,3 százalékkal, Ausztriában 0,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom novemberben az egy évvel korábbihoz képest.

Magyarországon a novemberi kiskereskedelmi forgalomnövekedés 0,4 százalék volt havi és 5,2 százalék éves összevetésben.

MTI