Novemberben a vártnál is jobban erősödött a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben

Az euróövezetben a vártnál nagyobb mértékben nőtt novemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző havihoz képest.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn azt közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,6 százalékkal bővült októberhez képest az euróövezetben és 0,7 százalékkal nőtt az Európai Unióban.

H I R D E T É S

Elemzők szerényebb, 0,1 százalékos növekedést vártak novemberre az euróövezetre.
Októberben az euróövezet 19 tagállamában szintén 0,6 százalékkal, az Európai Unióban pedig 0,4 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző havihoz képest.
Novemberben az egy évvel korábbival összevetve naptári kiigazítással az euróövezetben 1,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene, az Európai Unióban pedig 2,1 százalékkal.

A kiskereskedelmi forgalom legnagyobb havi növekedését Lettországban regisztrálták novemberben, 2,4 százalékosat. Lengyelországban és Észtországban egyaránt 2,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom novemberben az előző havihoz képest.
A legnagyobb havi csökkenés Szlovéniában volt, 1,6 százalékos és Ausztriában, 0,5 százalékos.

Éves alapon Szlovéniában nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom novemberben, 10,7 százalékkal. Romániában 7,2 százalék, Litvániában pedig 7 százalék volt novemberben a kiskereskedelmi forgalom éves növekedése.

Belgiumban 1,6 százalékkal, Máltán 1,3 százalékkal, Ausztriában 0,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom novemberben az egy évvel korábbihoz képest.

Magyarországon a novemberi kiskereskedelmi forgalomnövekedés 0,4 százalék volt havi és 5,2 százalék éves összevetésben.

MTI

Hirdetés