Öt és fél éves mélyponton az euróövezeti gazdasági növekedésének üteme

Öt és fél éve a leglassúbb növekedési ütemet mutatta januárban az euróövezeti gazdaság teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet kedden publikált elemzése szerint.

Az előzetes 50,7 pontnál magasabbnak bizonyult, 51,0 pont lett az euróövezet  januári kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI), de 0,1 százalékponttal alacsonyabb a decemberi 51,1 pontnál.

A kompozit BMI a feldolgozóipari és szolgáltatóipari mutatók összesítésével készül. Januárban a kompozit BMI már sorban az ötödik hónapja csökkent és öt és fél éves mélypontot ért el.

Az euróövezet szolgáltatóiparának végleges januári BMI szintén jobb lett az előzetes értéknél és nem változott a decemberihez képest. Az index előzetes értéke 50,8 pont volt, a végleges januári érték pedig 51,2 pont lett, megegyező a 49 havi mélypontra jutott decemberivel.

Az euróövezeti feldolgozóipar korábban publikált BMI-ének végleges értéke januárban az előzetessel megegyező 50,5 pontra csökkent a decemberi 51,4 pontról. A mutató januárban már sorban a hatodik egymást követő hónapban csökkent és 2014 novembere óta a legalacsonyabb értéken állapodott meg.

(A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.Ö

“Gyenge lábakon kezdte az évet az euróövezeti gazdaság, a javak és szolgáltatások iránti csekély kereslet miatt a növekedés stagnálás közeli állapotba jutott” – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. “A BMI adatok alapján 0,1 százalékos negyedéves növekedésre lehet számítani az első negyedévben, 2013 óta a leggyengébbre” – tette hozzá, “ami alapján valószínűsíthető, hogy az 1,5 százalékos 2019-es GDP-növekedési előrejelzést lefelé kell majd módosítani”.

Elmondta: “ami a feldolgozóipar teljesítményének csökkenő exportkereslet miatt bekövetkezett gyengüléseként indult, mostanra átgyűrűzött a szolgáltatóiparra is. Miközben a feldolgozóipar már recesszióba kezd süllyedni, a szolgáltatóipar teljesítményének a növekedési üteme négy éve a leglassúbb szintre csökkent. A legrosszabb azonban még csak ezután következik: a feldolgozóipar új megrendelései közel hat éve a leggyorsabb ütemben esnek vissza, a szolgáltatóiparban pedig megállt a megrendelések növekedése. Összességében a kereslet 2013 óta nem látott mértékben csökkenésnek indult.”

MTI